Tudjuk egyáltalán, hogy mi a fene az a cukorbetegség? 10+1 tény amit tudnunk kell róla!
2016. április 06. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Tudjuk egyáltalán, hogy mi a fene az a cukorbetegség? 10+1 tény amit tudnunk kell róla!

whd-quiz-630.jpg

A WHO minden évben megszervezi a World Health Day nevű egészségnapot globálisan, melyet idén a cukorbetegségre öszpontosít!

Nézzük meg azt a 10 legfontosabb okot, amiért a diabétesz elleni küzdelem világnapot igényel a WHO-tól!

1. 422 millió ember szenved cukorbetegségben

Az elmúlt 3 évtizedben megháromszorozódott a cukorbeteg, elhízott és túlsúlyos emberek száma. A legnagyobb növekedés ezen csoportokban a fejlődő és szegény országokban figyelhető meg.

2. A cukorbetegség a vezető halálok a világon

2002-ben több mint másfél millió ember halálát okozta a cukorbetegség a világon. Több mint kétmillió ember halálában játszott szerepet ezen felül a megemelkedett vércukorszint, amely a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását is megnöveli.

3. Két fő formája van a cukorbetegségnek

Az 1-es típusú cukorbetegség az inzulintermelés hiánya miatt alakul ki, míg a 2-es típusú diabétesz hatására a termelődő inzulin nem tudja megfelelően kifejteni a hatását. Míg a 2-es típusú diabétesz diétával és aktív életmóddal  megelőzhető, addig az 1-es típusú diabétesz oka ismeretlen, és megelőzése az orvostudomány számára jelenleg nem ismert.

4. A harmadik fajtájú diabétesz a terhességi cukorbetegség

A terhességi diabéteszben emelkedett vércukorszint alakul ki, és kezeletlen állapota számos szövődményt okozhat a a terhesség alatt. Az anya és magzata kifejezett veszélynek van kitéve a később kialakuló 2-es típusú diabétesz miatt.

5. A 2-es típusú diabétesz sokkal gyakoribb mint az 1-es típusú

A diabéteszesek legnagyobb része 2-es típusú diabéteszes. Nagyobb deréktérfogat és magasabb BMI érték jellemző. A gyermekek közötti incidencia rohamosan emelkedik.

6. A jól kezelt cukorbeteg hosszabb és egészségesebb életet él az átlagemberhez képest

Jó vércukorkontroll, diéta és életmódváltás következtében az állandó felügyelet megakadályozza a szervezetben előforduló egyéb (pl: kardiovaszkuláris) betegségek kialakulását, és az évenkénti szem, vese, láb és fogászati vizsgálat hosszú távon karbantartásra kényszeríti a jól kezelt cukorbetegeket.

7. A diabétesz korai felismerése a kulcspont.

A diagnózis minél későbbi felismerése rontja a szövődmények elleni küzdelmet. Cukorbetegség korai jeleit észlelve (szomjúság, fáradtság, fokozott vizelési inger) azonnal orvoshoz kell fordulni.

8. A cukorbeteg halálozás nagyrésze az alacsony és közepes jövedelmű országokból kerül ki.

Általánosságban ezen országokban az alapellátásban dolgozó háziorvosok nem férnek hozzá az alapvető technológiákhoz, hogy a szűréseket elvégezzék, és ezzel segítsék a cukorbetegek menedzselését. Az inzulinok különböző variációi sem érhetők el minden országban, és vannak olyan országok, ahol a betegek csak nagyon nehezen jutnak hozzá a gyógyszerükhöz!

9. Vakság, amputáció és veseelégtelenség

A cukorbetegség a kiserek károsításával fejti ki a kezdeti mellékhatásait, ennek következtében a vese, szem és végtagok károsodása elsődleges. A jól beállított, kezelt cukorbeteg a mellékhatások kialakulását elkerülheti.

10. A 2-es típusú diabétesz megelőzhető

Napi fél óra mozgással és megfelelő diétával drasztikusan le lehet csökkenteni a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, ami hazánkban több mint 700.000 embert érint.

pa_foto.jpg

fotó forrása: www.za-karlsruhe.de

És ami a WHO Kiálltványból KIMARADT: SZÁJÜREGI SZÖVŐDMÉNYEK

Világviszonylatban is nagyon nagy erőfeszítéseket tesznek a cukorbetegség kialakulásának, ugyanakkor a szájüregi problémák említését elfelejtik.

A cukorbetegség és a szájüregi problémák kialakulása között szintén szoros összefüggés van, amit a WHO nem hangsúlyoz. A fogágybetegség kialakulása 4-szeres rizikó diabétesz mellett, és sajnos nagyon sok kezeletlen cukorbeteg páciens a reguláris szövődmények mellet szájüregi betegségekben is szenvedni fog.

Mik ezek a szájüregi problémák?

A. Szájszárazság - a magasabb vércukorszint miatt csökkent nyálelválasztás alakul ki, ami miatt kevesebb nyála lesz a cukorbetegnek, ezzel együtt egyéb mellékhatásokhoz fog vezetni.

B. Ínybetegség - irodalmi adatok szerint a cukorbetegség és a fogágybetegség kialakulása között szintén az emelkedett vércukorszint tehető felelőssé. A hosszú évek kezeletlen 

C. Fogszuvasodás - csökkent nyáltermelés, eltolódott Ph értékek, a fogszuvasodás ennek következtében jelentősebb

D. Gombás fertőzések - ezek kialakulása fokozott, fogpótlásokat viselő pácienseknél kielemelt figyelmet kell fordítani a pótlások megtisztítására. A gombás fertőzések a szájüregben a kevesebb nyálelválasztás, a magasabb vércukorszint és a megváltozott Ph helyzet következménye. Rendszeres tisztítással, a szájhigiéne fenntartásával ezenk probléma is kiküszöbölhető.

E. Szájüregi elváltozások - a lassabb sebgyógyulás fokozza a fekélyek és egyéb szájüregi elváltozások megjelenését, amelyek között statisztikailag a szájüregi daganatok és ezek daganatmegelőző állapotai is megjelennek. A diabétesz és a szájüregi rák között is szignifikáns a kapcsolat irodalmi adatok szerint.

Mit tehetünk ez ellen? 6 havonta keressük fel a fogorvosunkat, és járjunk rendszeresen fogászati kezelésekre. A kerületi fogorvosokon kívül lehetőség van Budapesten a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Klinikáit is felkeresni, ingyenesen, szájüregi kivizsgálás érdekében.

Ennek címe: 1088 Budapest, Szentkirályi utca 47.

Tegyen a cukorbetegség ellen, és a diéta mellett figyeljen oda a napi rendszeres testmozgásra, és a szájhigiéne minél jobb fenntartására!

Nem tudja hogy kell helyesen fogat mosni? Nézze meg ezt a videót és legyen profi!

 

whd-poster-main-630.jpg

 

Kövessen minket a közösségi médiában, vagy írjon nekünk emailt (idbhungary@gmail.com)!

Honlapunk eléréséhez kattintson ide.

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr408574786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.07. 14:17:14

Az aktív mozgás valóban csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet.

Nálam kezdődő inzulinrezisztenciát észleltek - 7,9-11 volt két órával a 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után -, elkezdtem futni, és súlyzós edzéseket tartani, és már hetek óta nem ment fel 5,7 fölé!

Sőt! Éppen hétfőn végeztem el a szőlőcukor tesztet, és 5,6 volt a két órával később mért vércukorszint.

Azaz a sok mozgás (és a reggelente elhagyott cukrozott tea, és a napközben elhagyott cukrozott üdítők) meghozta az eredményt!

blaiser 2016.04.07. 14:42:54

Nem kekeckedni szeretnék, de a 6. pontot kéretik kicsit átfésülni, mert majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy az állandó felügyelet nem segíti az egyéb, pl. kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, éppen ellenkezőleg! Talán inkább elősegíti azok korai felismerését és ezáltal lehetővé teszi a hatékony terápiát. Üdvözlettel

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.07. 15:33:21

2. vs. 6. pont... izé... :)
Egyébként érdekes, hogy mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy a mozgás leviszi a cukrot, ehhez képest az enyém már évek óta megemelkedik egy tempósabb sétától vagy kerékpározástól.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.07. 15:35:19

Ja, nem enyhe emelkedés vagy pontatlan mérés... elindulok 5-6 körüli cukorral, mire megérkezem, 9 vagy fölötte... és elég gyakori ez az állapot. A diabetológus akit felkerestem, egy tahó paraszt volt, szóhoz jutni sem tudtam tőle, mindenre az volt a válasz, hogy én vagyok a hülye, ő meg orvos, fogjam be a szám.

Gsnake 2016.04.07. 15:40:16

Üdv,
lényegretörő, laikusok számára hasznos írás.
Én azért egy dologra kitérnék - mint érintett - a típusokkal kapcsolatban.
Az orvosi gyakorlatban terheléses vizsgálattal történik az éhgyomri, illetve a glükóz elfogyasztása után a 60, 120 perces (3 pontos vizsgálatnál, de létezik 5 pontos is) vércukorszint eredmények vizsgálata. Fontos: csak a vércukorszintet vizsgálják, az inzulinválaszt (inzulin szint) nem!
Amennyiben a vizsgálat eredménye emelkedett vércukorszint értékeket mutat, úgy ha az érintett elmúlt 30 éves, kb. automatikusan 2-es típusu diabeteszesként kezelik a továbbiakban.
Azonban létezik egy ún. 1.5 típusú (LADA=Latens Autoimmun Diabetes in Adulthood, azaz Felnőttkori Látens Autoimmun Diabétesz), ami Dr. Pánzcél Pál kutatásai alapján emlékeim szerint a 2-esként diagnosztizált cukorbetegek kb. 10-12%-t "szennyezi statisztikailag". A LADA ugyanúgy a hasnyálmirigyet érintő autoimmun betegség, mint az 1-es típusú, azonban inzulinrezisztencia vizsgálat nélkül (majd C-peptid vizsgálattal) nem tipizálható, márpedig nem ugyanaz a két diabetesz, leginkább azért nem, mert a LADA csak életmódváltással nem kezelhető, előbb-utóbb szükséges az inzulin kívülről történő bevitele. Az életmódváltás (étkezés, fizikai aktivitás) sokat segít, mert ezek által nő a sejtek inzulinérzékenysége, ami egy darabig a csökkent inzulintermelés mellett is normál glükoszintézist biztosíthat, viszont nem az a kérdés a LADA esetében, hogy kell-e inzulin a betegnek, hanem az: mikortól kell.

Jó ezt tisztázni, mert alapesetben megelégednek a terheléses vércukorvizsgálat eredményével, ha az pozitív és - ahogy említettem - elmúltál 30, akkor 2-es típusú vagy. Viszont a beteg szempontjából nagyon nem mindegy a további kezelés.

Üdv,
Gsnake

2016.04.07. 15:40:31

@Hóhér az utolsó barátod:

Pedig le kellene mennie a mozgástól.
Éppen azért, mert a sejtek inzulinérzékenysége nő, illetve ennek következtében a cukor felvétele sokkal jobb lesz!
Persze zárójelben teszem hozzá, hogy ez sajnos csak akkor működik, ha még nem alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség.
Tehát itt még csak inzulinrezisztenciáról beszélünk.

Ez tudományos tény, és nem a "brit tudósok" kategória.

Gsnake 2016.04.07. 15:41:40

@Hóhér az utolsó barátod:
lehetséges, hogy nem 2-es típusú diabeteszed van... én mindenképpen felkeresnék egy endokrinológus tipizálás miatt, majd egy másik diabetológust, valamint egy dietetikust.

Gsnake 2016.04.07. 15:46:39

@Gsnake: " LADA ugyanúgy a hasnyálmirigyet érintő autoimmun betegség, mint az 1-es típusú, azonban inzulinrezisztencia vizsgálat nélkül (majd C-peptid vizsgálattal) nem tipizálható, márpedig nem ugyanaz a két diabetesz"

Mármint a LADA és a 2-es.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.07. 16:22:50

@Gsnake: hanem? Harminc elmúltam, mikor felfedezték, hogy gond van. Azóta eltelt nem kevés idő és az adimet elég szépen karbantartja egyébként. Az egyetlen ami furcsa, hogy a mozgástól is emelkedik.

midnight coder 2016.04.07. 17:24:59

Mondjuk az is sokat lendítene a dolgon, ha az olyan gyógyszerek amik 2. típusú cukorbetegséget kezelnek, de nem jelentenek megoldást (az olysn életmódváltás aminél a halál is jobb nem számít annak) max. 3 év szabafalmi oltalmat kapnának világszerte. Ugyanez igaz amúgy a rákra is. Jelenleg a gyógyszergyárak anyagilag kifejezetten ellenérdekeltek a probléma megoldásában.

kasu 2016.04.08. 07:07:29

Önmagában a mozgás hasznos, de nem elég. A táplálkozás összetevői, mennyisége, ch, kalória, az elhízottság (testtömegindex?) nemkevésbé, hogy mennyi ideje áll már fenn az csökkent cukortolerancia. Eleve felteszem kell-e a sport után cukrot mérni? Kaja előtt (kihagyva a félrevezető ébredési értéket!) és a 120 perces értéket érdemes alapul venni.
Remélem nyitott ajtókat döngetek, ezért bocsi. Az is bizonyos, hogy rengeteg féle az egyes embereket érő hatás, összetett ráadásul. És alattomos gyilkos hosszú távon...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.08. 08:13:57

@kasu: miért 120 perc és honnan számolva? Sport után kell-e? Nem. De pár éve kíváncsi lettem, a kb. 10km-es tekerés látszik-e a cukromon. És látszik.
Visszatérve a 120 percre... az orvosok egyik fele 120, a másik fele 90 percet mond, sokak szerint viszont a maximumot kell megtalálni.
Régebben kaja után 75 perccel mértem, mert sikerült kitapasztalni, hogy normális (nem feltétlenül diétás) étkezés után ekkor van a csúcson.
Mostanában ért meglepetés: imádom a kínainak/thainak csúfolt ételeket. Azt tudom, hogy nagyon felnyomják a cukromat és sokáig ott is marad, ezért ritkán eszem ilyesmit, de tavaly... másfél, majd két órával később is 7 alatt volt, majd újabb fél órával később már 9 fölött járt.
Mielőtt megkérdeznéd, hogy minek ilyen sűrűn mérni... :))

Gsnake 2016.04.08. 08:40:26

@Látens Inszinuáció: attól is függ, hogy mekkora a vércukorszint mozgás előtt. Ha túl magas akkor a mozgás nem segít rajta, kb. 13-13.5 mmol/liter felett a fizikai aktivitás nem csökkenti, hanem emeli a vércukorszintet!
Mennyi szokott lenni a cukrod sport előtt?
A másik az, hogy pl. a sétától sokkalta jobban növeli az inzulinérzékenységet mondjuk egy súlyzós edzés.
Én heti minimum 3, de lehetőség szerint 4-5 alkalommal végzek súlyzós (váltogatva a nagy súlyú, alacsony ismétlésszámú gyakorlatokat a pörgetősebb, kisebb súllyal, nagy ismétlésszámmal végzett gyakorlatokkal) edzéseket és ennek köszönhetem, hogy még mindig nem kell inzulinozni magamat, mert olyan mértékben megnőtt az inzulinérzékenységem, hogy a kevés megtermelt inzulin elegendő a normál vércukorszint fenntartásához. Persze nem fehér kenyér, cukor stb. magamba tömése mellett, oda kell figyelnem a kajára nekem is.

Gsnake 2016.04.08. 08:42:33

@kasu: hogy a fenébe ne kellene sport után mérni? Ha valaki pl. már inzulinon van, egy intenzív, 45 percet meghaladó (nyilván egyéni alkattól, diabetesz súlyosságától stb. is függ) edzést követően akár le is eshet olyan mértékben a vércukorszint, hogy hypoglikémia következik be és ha nem kap időben szénhidrátot (pl. szőlőcukor, ilyenkor kell a gyors ch), akár be is kómálhat a beteg.

Gsnake 2016.04.08. 08:47:07

@Hóhér az utolsó barátod: az a gond, hogy a legtöbb orvos sem... vagy szimplán csak egyszerűbb azt mondaniuk - ti. a kivételnek -, hogy elmúltál 30, akkor 2-es diabeteszed van.
Nálam az endokrinológus is csak hallott valami ilyesmiről, az inzulinszintem baromi alacsony volt, szemben a 16.5-ös cukorral, ezért küldött el Dr. Pánczél Pálhoz tipizálásra, ő diagnosztizálta nálam a LADA-t. Hozzáteszem, ha maradok az állami egészségügy berkein belül, akkor - mivel csak terheléses vércukrot néznek, inzulint nem - simán 2-esként lennék diagnosztizálva és kezelve... ami rövid úton akár végezhetett volna velem. Számomra is furcsa eredmények születtek a saját mérések során, voltak érthetetlen értékek (nem ettem olyat, ami megemelhette volna annyira, mint mértem, vagy nem csökkent sport után olyan mértékben mint elvileg kellett volna, sőt volt olyan hogy a séta után nekem is emelkedett volt az érték), ezért kezdtem el saját magam utánajárni és én kértem az inzulinrezisztencia vizsgálatot.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.08. 09:10:03

@Gsnake: amennyire utánanéztem annak a LADA nevű dolognak, esetemben talán nem erről van szó. Több mint 15 éve derült ki, hogy gáz van a cukrommal, ha az lenne nálam is, akkor már rég inzulinon lennék.
Esetemben inkább arra tippelek, hogy miután nem foglalkoztam soha a diétával, egyszerűen kezd kimerülni az inzulin termelésem. Persze jó lenne egy normális orvost találni az utolsó két seggfej helyett. :((

kasu 2016.04.08. 10:42:03

Bocsánat, még a csökkent toleranciánál járok, valóban a súlyosabb esetek és inzulintolás más protokollt kíván.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.08. 12:19:16

"6. A jól kezelt cukorbeteg hosszabb és egészségesebb életet él az átlagemberhez képest

Jó vércukorkontroll, dieta és életmódváltás következtében az állandó felügyelet segíti a szervezetben előforduló egyéb (pl: kardiovaszkuláris) betegségek kialakulását.."

Egy klasszikust idézve: "ezt így most hogy?"

Gsnake 2016.04.08. 13:15:07

@Hóhér az utolsó barátod: feltételezem arra gondolt a költő, hogy a jól megtervezett étrendnek és a fizikai aktivitás növelésének köszönhetően az egyéb "civilizációs" betegségek, mint pl. vérnyomás problémák, szívinfarktus stb. nem jelentkeznek, szemben a junkfoodon élő, TV előtt "sportoló" átlagemberekkel.
süti beállítások módosítása