A millió dolláros szabadalom, amelyet nem védettek le
2016. november 14. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

A millió dolláros szabadalom, amelyet nem védettek le

A gyógyszer, amit felfedezése óta nem sikerült leváltania egy gyógymódnak sem. Ma van a cukorbetegség világnapja!

sir-frederick-bantings-125th-birthday-5698163160645632_2-hp.jpg125 évvel ezelőtt november 14.-én született Sir Frederick Banting, a kanadai orvos, aki társaival együtt "felfedezte" az inzulint. Sokak példaképe az üzleti haszon helyett nem védette le az eljárást és a terméket, ezzel pedig lehetővé tette több millió cukorbeteg ember hozzáférését a túléléshez (kattints ha érdekel a részletes történelem!)

Banting (jobbra ) és Charles Best 1924 körül

 

Az inzulin az 1-es típusú cukorbeteg emberek "gyógyszere", náluk immunológiai okok miatt a hasnyálmirigy saját inzulin termelése megszűnik, a sejtek nem tudják a vérben lévő cukrot felvenni, külsőleg kell inzulint a szervezetbe juttatni.

Az inzulin segíti a cukor felvételét a sejtekbe, amivel a sejtek működésüket biztosítják. Amikor valamilyen oknál fogva ez az inzulintermelés csökkenni kezd és megszűnik,súlyos tünetek jelentkezhetnek.

 A legfontosabb tünetek:
- fokozott vizelési inger
- fáradékonyság 
- állandó szomjúságérzet
- gyors fogyás
- viszkető szem, homályosodó látás
- éhségérzet
 


A cukorbetegségnek két fő fajtája van, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség. Az 1-es típusúnál
a megszűnt inzulintermelés a jellemző, és fiatalabb korban alakulhat ki.
A 2-es típusú cukorbetegség esetén hiába van megfelelő mennyiségű inzulintermelés, az inzulinrezisztencia miatt nem fejti ki a hatást. Ezt a fajta diabéteszt kezdetben diétával és mozgással lehet kompenzálni, súlyosabb esetben viszont amikor hosszú ideig kezeletlenül hagyjuk szájon át szedhető gyógyszert kell alkalmazni valamint inzulint is kell injekciózni.

Pár tévhit az 1-es típusú cukorbetegségről: 
- nem azért alakul ki mert valaki sok csokit evett !!!
- nem azért alakul ki mert valaki sok kólát ivott !!!
- inzulint el lehet hagyni diétával és mozgással !!!

NEM LEHET, sőt, a tudomány jelenlegi állása sajnos nem tesz lehetővé gyógyulást, csak kezelés létezik rá. Ez a leghosszabb ideje ismert olyan nagy betegségcsoport, amire az inzulin felfedezése óta nem találtak gyógymódot. Reméljük hamarosan sikerül!

Magyarországon egy 1-es típusú cukorbeteg helyzete nem egyszerű. Egyrészt szerencsére a jó minőségű inzulinokat a cukorbetegek elérhetik itthon, viszont rengeteg olyan esszenciális felszerelés van, ami rengeteg pénzbe kerül, és ennek hiánya sajnos az élet minden területén hátrányba szorítja az 1-es típusú cukorbetegeket.

A vércukorméréshez szükséges szenzor, ami 5 percenként méri a beteg vércukorszintjét, 6 -10 napig működik a betegeken. Ez az eszköz fajtától függően megmutatja, ha a vércukorszint elkezd leesni, és még azelőtt lehet szénhidrátot bevinni a szervezetbe, mielőtt ájulás történne. Ez ugye munkahelyen, vezetés közben, bármilyen helyzetben kulcskérdés lenne. Enélkül marad a kalkulálás, ami vagy sikerül, vagy nem.

minimed-connect-option-1.jpg

Alvás közben az ember nem érzi, ha vércukorszintje leesik, ezáltal pedig többször át tud aludni egy hipót, ami után úgy ébred a cukorbeteg, mint akit "agyonvertek". Egész nap kínzó fáradtság gyötri, és ráadásul a Somogyi-effektusnak köszönhetően több mint 24 órán keresztül össze-vissza fog menni kontroll nélkül a vércukorszint. Ezt már csak a végére írjuk, hogy idősebb korban van olyan eset, hogy éjszakai hipó után valaki már sajnos nem kel fel.

Egy ilyen szenzor körülbelül 15.000 forintba kerül, maga a készülék ami ezt érzékelni tudja pedig vagy az az inzulinpumpa, amit a betegnek felírtak ( 18 év felett 80 %-os támogatás esetén az önrész 200.000 forint), vagy meg kell vennie a készüléket teljes áron (körülbelül 1 millió forint) ha nem akar pumpaterápiát, maradna a konvencionális Pen- terápiánál. 

Végül pedig az étkezéseknél sem mindegy, hogy a cukorbetegek mit esznek. Ez vonatkozik az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségre is.

Teljes kiőrlésű, cukormentes, egészséges ételek, számolt szénhidrátgrammok, kalkulációk, mértéktartás, önfegyelem, kontroll, vércukormérés, inzulinbeadás, mindennapi élet, problémák, kiingások, stressz, korrekció. Elcsépelt szavak, de ez egy kis betekintés mi mindenre van szüksége egy cukorbetegnek. 

A mai napon ennek fontosságára hívjuk fel a figyelmet!

Még több információért keressetek meg minket a honlapunkon, facebookunkon, instagrammunkon, vagy pedig írjatok egy emailt!

 

A vasárnapi világnapi rendezvényünkön készült képek egy kis szelete:15027857_1282755258443543_7274962456262673743_n.jpg

 

12115478_1024666437585761_6422167504027243358_n.png

 

 Írta:

Dr. Végh Dániel (vegh.daniel@idbhungary.hu)

Ifjúsági Diabétesz Blog 

13059784_1243003809060432_1609128768_n.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6611959237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabadalmi Blog 2016.11.15. 18:39:01

A felfedezésért Banting és Macleod kapott Nobel-díjat. Felfedezést nem lehet szabadalmaztatni. Gyógyászati eljárást sem. Gyógyszer gyártási eljárása, és immár gyógyszer is szabadalmazható.

A konkrét esetben a tömeg-gyártott terméket nevezhetjük gyógyszernek. Ez viszont már szabadalmaztatva volt, a szabadalom jogosultja a brit Medical Research Council volt, amely nem kizárólagos licencet adott az Eli Lilly & Co. amerikai gyógyszergyárnak. E cég állította elő az inzulint.

A konkrét inzulin gyártási szabadalmat Collip és Best jelentette be a saját nevében. A későbbi licencvevő szabadalmi ügyvivője reklamált, hogy azért Bantingnak is döntő szerepe volt az eljárásban, így őt utólag vették be a szabadalomba. Eli Lilly cég először Iletin névre keresztelte a terméket, de ezt aztán később nem engedélyezték neki.

A szabadalmak önmagukban nem gátjai egy gyógyszer piaci elterjedésének, bár a kizárólagosság megdrágítja a gyógyszert. Ha viszont a gyógyszergyárak nem kapnak bizonyos ideig kizárólagosságot, nem fognak dollármilliókat áldozni fejlesztésre. Aki többet akar megtudni a szabadalmakról, annak ajánljuk Pintz György: Találd fel magad! c. könyvét.
Ha valakinek ma van jó ötlete, az gyors publikálás helyett inkább védje le, és azután publikáljon. A védelemről talán a legprofibb info a szabadalmi.hu oldalon található. A védelem után még bárki lehet Róbert bácsi, és ingyen vagy szerény jutalékért árusíthatja találmányát.
süti beállítások módosítása