Inzulinpumpára váltás a legmodernebb, okos eszközökkel
2017. február 11. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Inzulinpumpára váltás a legmodernebb, okos eszközökkel

egy fiatal cukorbeteg története a XXI. században


contourlink.png
Sziasztok!

 

Krisztián vagyok, 7 éve 1-es típusú, penes (inzulininjekció) cukorbeteg. Nemrég jött el az az idő, amikor a diabetológus szakorvosommal úgy gondoltuk, hogy mindenképpen érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy az inzulinpumpa használatát kipróbáljam. Javasolta, hogyha van ismerősöm, aki pumpát használ beszéljek vele is róla, hogy neki milyen tapasztalatai vannak vele, pozitív és negatív is.

Fontos még az elején leszögeznem, mielőtt belekezdenék, hogy amit leírok az a saját tapasztalatom, mindez csak azt mutatja meg, hogy jutok el a pumpakezelésig.

Kaptam beutalót diabetológusomtól egy budapesti inzulinpumpa centrumba, mivel pumpát csak az erre kijelölt centrumokban tudják felírni (tudtommal 23 ilyen van az országban). A pumpa felírásának több feltétele, indikációja is van.

A pumpa centrumba időpontot kértem, melyet a kórház honlapján találtam meg (a rendelőben adtak időpontot). Kb. 2 hétre kaptam is egy időpontot az általam választott orvoshoz. Kérték, hogy amikor megyek vigyem a beutalómat, az utolsó leleteimet, ha van a laboromat is.

A megadott napon a felvételi pultnál megtörtént a bejelentkezés, a rendelésre kisebb várakozás után jutottam be. A doktor úr a papírjaimat átnézte, kérdezett tőlem információkat, amiket fontosnak tartott. Természetesen én is kérdezhettem, mert rengeteg kérdés merül fel az emberben a pumpával kapcsolatban, ami szerintem teljesen normális dolog.

Roche, Animas és Medtronic ez volt a három cégnév, amit doktor úr említett a pumpákkal kapcsolatosan. E cégek pumpáit és szerelékeit lehet kapni Magyarországon. Mindről elmondta a legfontosabb információkat, erősségeiket, extráikat egymáshoz képest. A döntést nekem kellett meghoznom. Ehhez olyan segítséget is kaptam, hogy egy kedves segítőkész szakasszisztensnő behozta mindhárom cég pumpáját, megfoghattam, megnézhettem őket. Előzetesen a Medtronic Minimed 640g szereztem a legtöbb információt internetről és a baráti körömből, így ezt a pumpát választottam. 5 féle szín van, a fekete lett a befutó.

Ezután 1 hétre rá egyeztettünk egy időpontot, addigra hozzájuk megjött a pumpa és a kiegészítő szerelékek, s ekkor történt a pumpa használatának betanítása, s rengeteg adminisztrációs dolog, ami szükséges hozzá. Rá egy hétre pedig hétfői reggelen kell majd megjelennem az osztályon, ahol élesben elindul a használat is.

A betanításra délutáni órában került sor, s előre figyelmeztettek, hogy 2-3 órás procedúrára számítsak. Ezt a szakasszisztensnő végezte, aki végtelenül türelmesen és segítőkészen végezte el velem.

A galéria megnyitásához kattints a képre!

 

S akkor, hogy is zajlik egy betanítás:

Adminisztráció: (rengeteg)

-Szállítólevél az eszközökről

-Tájékoztató Medtronictól pumpakezeltek részére

-Szavatossági kiegészítés (jótállási jegy)

-Infúziós szerelékek fajtái, paraméterei

-Tájékoztató a 3 napos szerelékcseréről (segédanyag)

-Tájékoztató a Contour Plus tesztcsíkról

-Carelink Personal terápiamenedzser szoftver használatához segédanyag

-Tájékoztató a Medtronic Diabétesz vonaláról, ahol magyar nyelvű támogatás és segítség kapható

Segédanyagok(ezeket természetesen megkapjuk)

  • Az inzulinpumpa kezelés alapjai
  • Minimed tartozékokról
  • Startra készen Minimed 640g inzulinpumpa
  • Startra készen Minimed 640g inzulinpumpa tanulási útmutató
  • Startra készen Folyamatos glükozmonitorozás tanulási útmutató

 

Fontos információk:

-kihordási idő :

  • inzulinpumpa 48 hónap
  • infúziós szerelék 6 hónap
  • tárolófecskendő 6 hónap

-felírható maximális mennyiség

  • inzulinpumpa 1 db
  • infúziós szerelék és fecskendő 6 doboz (10 db/doboz)

-tb támogatás mértéke: ( az én esetemben egy 18 év feletti 1-es típusú cukorbeteg esetén)

  • inzulinpumpa 80%, nettó 616.000 Ft/db
  • infúziós szerelék: fix, nettó 19.200 Ft/doboz
  • tárolófecskendő 80% nettó 4.960 Ft/doboz

-beteg részéről fizetendő:

  • inzulinpumpa: 195.580 Ft/db
  • infúziós szerelék: 7.366 Ft/doboz
  • tárolófecskendő: 1.575 Ft/doboz

 

Contour Plus tesztcsík 2577 Ft, vényre felírva 541 Ft/doboz

Felírható mennyiség 3 hónapra 9 doboz

32701-tricare-png-trans-images-p8-900.png

Az inzulinterápia jól megszokott formája az ún. Pen vagy inzulintoll terápia. Itt a meghatározott mennyiségű bázis és gyorshatású inzulinmennyiségek beadása "manuálisan" történik.

 

 


insulinpumps.jpg

 Az inzulinterápia legmodernebb változata az inzulinpumpa terápia, mely során a pumpa automatikusan adagolja a gyorshatású inzulint a cukorbeteg beállítása és inzulinigénye alapján, ezzel a normális hasnyálmirigy-működéshez hasonló adagolási rendszer jön létre.

A pumpa betanítása az adminisztráció és a papírok kitöltése után történt meg. A pumpa teljes működését és menürendszerét átbeszéltük. Minden állítási lehetőséget nekem kellett megcsinálnom a pumpán. (Természetesen úgy, hogy nem volt rajtam a pumpa) Rengeteg dologra felhívták a figyelmem a működéssel és a használattal kapcsolatban. Ezeket használat közben tudom kipróbálni, majd ekkor tudok véleményt alkotni.

Véleményem szerint logikus a pumpa felépítése (magyarul is tud a pumpa!) és logikus a pumpa kezelése is. Nagyon intelligens a rendszer. Működéséről majd használat alatt fogok többet írni.

A pumpa után jöhetett a Contour plus link 2,4 vércukormérővel ismerkedés. A mérő is a készlet része!

Ezt a mérőt össze lehet párosítani a pumpával, így vércukormérésnél a mért érték egyből megjelenhet a pumpán vezeték nélküli kapcsolat segítségével, így elkerüljük azt a plussz feladatot, hogy nekünk kelljen ezt a pumpába bepötyögni. Ezáltal egy automatikus vércukorszint-kalibrációra nyílik lehetőségünk.

Emellett a mérővel tudunk bólus inzulint is beadatni a pumpával.

A mérő akkumulátoros, USB csatlakozón keresztül lehet tölteni, továbbá a carelink szoftverbe is ezen az USB csatlakozáson keresztül vihetjük fel a pumpa adatait, amelyet mi is megtekinthetünk utána.

A szerelékek használatával végződött a betanítás. Kétféle kanült (Quick-set -90 fokos- és Silhouette -20-45 fokos) lőhettem be a hasamra. 3 napig fent is maradtak, hogy szokjam a dolgot. Az infúziós szerelék feltöltésével fejeztük be az oktatást. A pumpát és a szerelékeket is hazavittem. A fennmaradó napokban még az „éles” használat nélkül van lehetőségem gyakorolni ezen szerelékek kezelését.

Készen állok arra, hogy egyedül „irányítsam” a pumpát és a szerelékeket magam rakjam fel.

Hétfőn reggel 2 db szerelékkel, inzulinnal, és pumpával kell megjelenjek az osztályon. Fontos, hogy a bázist adó Toujeo inzulint már ne adjam be előtte való este.

A következő részekben már az inzulinpumpa és kiegészítőinek valós kipróbálásáról fogok írni, s személyes megjegyzésekkel is kiegészítem.

Végezetül még egy-két nagyon fontos információ:

A pumpa 3 hónapig a kipróbálási időszak alatt bármikor visszaadható. Ez az időszak térítésmentes. Ezután kell csak fizetni a kb. 200.000 Ft-ot érte, valamint kb 10.000/hónap szereléket. Ezt lehet egészségpénztárral is kiegyenlíteni(erről külön posztot fogok írni). A tesztcsíkokért viszont fizetni kell természetesen.

Roche : http://rochepumpa.hu/

Animas: http://www.inzulinpumpa.hu/

Medtronic: http://www.medtronic-diabetes.hu/

 

Folyt. köv.                                                                                                                                                       

Írta: Király Krisztián -

IDB- Ifjúsági Diabétesz Blog

idbhungary.hu

13059784_1243003809060432_1609128768_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7612248992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vedina 2017.11.30. 15:42:05

tök jó lenne ilyeneket használni, de már csak az ár miatt is én maradok az Accu-Cheknél... :D kari akcióban főleg, 50% off

piszkosfred 2018.06.22. 00:15:27

@vedina: Azzal jobban is jarsz, mert az Accu-Check Combot tamogatja az AndroidAPS. (Ez egy DYI APS, vagyis ha van - szinte - barmilyen CGM-ed ami folyamatosan meri a vercukorszintet, akkor a telefonon futo APS vezerli a pumpat es automatikusan beallitja a bazist - noveli, csokkenti - meg egy csomo egyebet is tud, de a lenyeg, hogy egeszen jol automatizalhato vele sokminden)

Szekérke 2018.07.12. 23:18:29

@piszkosfred: tudnál erről az Android APsről bővebben írni? Engem nagyon érdekel :) Köszönöm!
süti beállítások módosítása