1-es típusú diabétesz elleni védőoltás - fény az alagút végén
2015. június 09. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

1-es típusú diabétesz elleni védőoltás - fény az alagút végén

Egy új vakcina, ami ellen senki nem tiltakozna...

Ropogós új hír, amire a TIME magazin is felfigyelt!

time_com.jpg

Ígéretes kutatás érkezett abba a stádiumba, ami a világszerte több millió 1-es típusú diabétesszel- ez egy autoimmun megbetegedés, amely rendszerint gyermekkorban kezdődik - élő ember számára jelenthet reményt betegségük akár teljes gyógyulására. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy Bostonban az Amerikai Diabétesz Társaság 75. Kongresszusán több izgalmas bejelentés hangzott el, ez is közéjük tartozik.

Patkánykísérletek, illetve kis számú humán vizsgálat (Phase I) igazolta a bacillus Calmette-Guérin (BCG) nevű vakcina hatásosságát. A következő lépés (Phase II) nagyobb beteganyagon, 5 éven keresztül vizsgál majd 18 és 60 év közötti betegeket, akik minimálisan kimutatható saját inzulintermeléssel rendelkeznek. 

A BCG vakcinát az amerikai gyógyszerügynökség korábban már engedélyezte olyan betegségek kezelésére, mint például a tuberkulózis.

Dr. Denise Faustman - aki az amerikai kutatást vezeti - kiemelte, körülbelül 1 millió főre tehető azon 1-es típusú diabéteszesek száma, akiknek van saját inzulintermelése, ezáltal segítségükre lehet ez az új gyógymód.

A vakcina működésének elve lényegében a béta sejteket elpusztító fehérvérsejtek eliminálása a szervezetből, aminek következtében a korábban elhalt béta sejtek újraaktiválódhatnak.

Dr. Faustman bátran bizakodik az új vizsgálat jövőjéről, habár leszögezi, a betegcsoport szkeptikus, hiszen korábban rengeteget csalódtak a beharangozott, ámde eredménytelenül zárult klinikai vizsgálatok miatt.

Ez a kutatás segítséget nyújthat a cukorbetegség ritkább, eddig gyógyíthatatlan fajtájának hétköznapi kontrolljához, és segíthet megakadályozni a későbbi súlyos mellékhatások kialakulását!

 

Sok sikert kívánunk neki innen is, és bizakodva várjuk a fejleményeket! Jövőre, immár a 76. Kongresszuson New Orleansban megpróbálunk majd a friss hírekről személyesen is érdeklődni.

 

Elérhetőségeink: Facebook, Twitter, Email

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg10407761_778860098844713_7971725976432610864_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr57528802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.09. 21:17:57

Ennek kicsit alaposabban utána tudnál járni? Valamikor 2000 környékén a Dél Pesti kórházban is folyt egy ugyanilyen kísérlet, egy izraeli cég kotyvalékával. Lehet, hogy ez ugyanaz?
(Azt hiszem, dr. Takács József volt aki részt vett benne - még mindig ott van a kórházban, azt hiszem, de nekem nem sikerült elérnem már évek óta)

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2015.06.09. 21:58:43

@pythonozok: Köszi a tippet! Nem ígérem meg hogy még ma, de meg fogom majd kérdezni! Biztos hogy nem ugyanaz, lehet hogy hasonló! És valószínűleg nem hozta a várt eredményt ha nem is nagyon tudjuk hogy mi volt, csak nagyjából. Rengeteg kísérlet folyik/folyt ezügyben (nyilván nem annyi mintha mondjuk az Egyesült Államok elnökének lánya élne vele), de sajnos mivel nincs eredmény a mai napig, ezért azt lehet mondani hogy NEM ELÉG vizsgálat volt/van! Hajrá kutatók, nem akarunk sokat várni!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.09. 22:17:06

@Ifjúsági Diabétesz Blog: sokat nem tudok arról a kísérletről, de az biztos, hogy a cél 1:1-ben megegyezett ezzel: megállítani a béta sejtek pusztulását az I-es típusú, de még valamennyi saját inzulinnal rendelkező betegnél.
Akkor hallottam először olyat, hogy C-peptid, ami a saját termelésű inzulin mennyiségét jelzi. Nem mellékes, hogy mióta cukros vagyok, Takács doktor úr volt az egyetlen olyan diabetológus, akivel egynél többször találkoztam és képes volt emberként kezelni a betegeket (a kísérlethez nem volt közöm, én II-es vagyok).
süti beállítások módosítása