Az idei év 10 legnagyobb újdonsága a fiatalkori cukorbetegségben
2015. december 31. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Az idei év 10 legnagyobb újdonsága a fiatalkori cukorbetegségben

Az 1-es típusú diabétesz kezelések újdonságai nagyban megkönnyítik a cukorbetegek életét.

Új algoritmusok az inzulinpumpákhoz, pumpa alapú mesterséges hasnyálmirigy, glukagont adagoló inzulinpumpa és még sokan mások.

Jó hír a jövőt tekintve a béta sejt transzplantáció során bevethető őssejtterápia, a kezelési lehetőségek minden eddiginél szélesebb palettája és az inzulingyártók közötti egyre élesebb konkurenciaharc , hiszen ezek kikövezhetik a gyógymód felé vezető rögös és hosszú utat.

Az idei év 10 legnagyobb durranása az 1-es típusú diabétesz kezelésében:

1. A Medtronic piacra dobta az új, MiniMed 640G nevezetű inzulimpumpáját, amely az első nemzetközi forgalomban kapható pumpa, amely prediktív algoritmusokat használ azért, hogy megelőzze az alacsony vércukorszint okozta ájulást, és megállítsa az inzulin adását a csökkenő vércukorszint észlelése során. 

A pumpa nagyon érdekfeszítő és fancy volt a nem diabéteszes sajtónak ahhoz, hogy szalagcímen hirdesse:

Ittvan az új mesterséges hasnyálmirigy!

medtronic_devices_520x320_d.jpg

Nem egészen, de köszi amúgy, ez még nem oldja meg a problémákat. Másik észrevétel hogy nyilván csak a szenzorral együtt működik ez a funkció, amely Magyarországon többnyire önköltséges, nem TB támogatott, ellentétben mondjuk Svédországgal. A folyamatos szenzorhasználat körülbelül havi 50-60 ezer forint, abban az esetben ha valakinek inzulinpumpája van. Ha nincs, akkor vagy át kell állítani valakit pumpára, vagy pedig meg kell venni önköltségen a készüléket, ami milliós nagyságrendű.

A vércukorszenzor alias "CGM-continous glucose monitor" egy olyan funkció, amelynek segítségével 5 percenként real-time módon követhetjük a vércukorszintünk változását egy bőr alá szúrt szonda segítségével.  Ez a szonda olyan pici és elasztikus, hogy szinte nem is érezzük amikor ez az eszköz rajtunk van.

Segítsége nagyban megkönnyíti a vércukorszint beállitását inzulinos cukorbetegeknek, alarm funciója riaszt akkor ha túl alacsony, illetve ha túl magas értékkel rendelkezünk, ezáltal elkerülhetjük a hipoglikémiás rosszulléteket.

A Medtronic nemzetközi vezetése úgy tűnik, fel akarja gyorsítani a mesterséges hasnyálmirigy felé vezető utat, amelynek az oka lehet a következő...:

2. A Bigfoot Medical lett az első cég, amely a #WeAreNotWaiting mozgalomból nőtte ki magát, amit az a Bryan Mazlish alapított, aki családapaként otthon sufnituninggal megalkotott egy mesterséges hasnyálmirigyet inzulinpumpából és némi extra eszköz használatából a saját gyerekének. Idén pedig összeállva Jeffrey Brewerrel és más cégvezetőkkel megalapították a Bigfoot Medical céget.

Céljuk hogy forgalomba hozhassák ennek az eszköznek a továbbfejlesztett változatát. Ezután tovább növekedtek, megvették a megszűnés szélére kerül cég (Asante- Snap pumpa korábbi gyártója) "maradványait", amiben már üzleti vonatkozások is kiolvashatóak.

cropped-header2.png

Amikor jelenleg mesterséges hasnyálmirigyről beszélünk, az azt jelenti hogy valamilyen elektronikai eszköz van benne a kezelésben. Vagy lóg, rögzül rajtunk, belénk szúrva, aggatva, rögzítve. yeah!

Ennek ellenére az lenne az igazi áttörés, ha mint egy funcionális terápiaként a korábban elhalt béta sejteket bírnák valamilyen módon inzulintermelésre.

3. A 2016-os év megmutatta, hogy a béta sejt terápia sem elképzelhetetlen. A Diabetes Research Institute kutatói a University of Alberta tudósaival összefogva kisérleti körülmények között a mesterségesen beültetett béta sejtek védelmét tanulmányozták, és rájöttek, hogy a felfokozott immunrendszer ( amely felelőssé tehető az 1-es típusú diabétesz kialakulásáért) támadó hatását képesek megakadályozni, ezáltal fenntartható ezen új, beültetett béta sejtek inzulintermelő képessége. Ezt úgy érik el hogy a béta sejteket egy speciális, a támadó immunsejteket (killer -T)  kizáró "biztonsági házba" ültetik, és ezt helyezik bőr alá. 

A Diabetes Research Institute jelentése szerint ez a "biztonsági ház" (ún. BioHub) annyira hatékonyan megvédi a benne rejlő béta sejteket, hogy szinte diabétesz mentessé teheti az első emberi kísérletekben önkénteskedő egyéneket. Ezek a kísérletek, amelyeket a JDRF és a Diabetes Research Institute Alapítványa finanszírozott csak a kezdet, és az Albertai Egyetem erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezekből a biztonsági házakból minél előbb terápiás lehetőség lehessen, mint például a ViaCyte . Korábban erről írtunk már bejegyzést, ide kattintva elérhető!

viacytex519_1.jpg

Amíg a béta sejtek nem lesznek elérhetőek a világ bármelyik diabétesz rendelésén, addig viszont marad az inzulinterápia. Szerencsére a gyógyszercégek végre tanítanak az olyan öreg kutyáknak mint mi valami újat és  trükköset ehhez az inzulinbeadáshoz...:

4. Az Afrezza cég kitalálta hogy szúrás nélkül hogy lehet az inzulint alkalmazni: az inhalált vagy belélegzett inzulin, melyet a Mannkind fejlesztett, de a Sanofi tervezi piacra vinni, készen áll a forgalmazásra. Viszont ez elég lassan indul be, úgy mint a korábbi inhalált inzulinos probálkozás (RIP-Dreamboat). Habár az Afrezza nem fogja leváltani az inzuliszúrós terápiát mindenkinél, jó hogy van egy ilyen lehetőség is.

b05aaeb0-53cf-4d4c-8358-498d426c5290_sanofi_insulin_300px.jpg

Habár a Sanofit kicsit más érdekli mostanában....

5. A bazális inzulinpiacot sokáig kizárólag a Sanofi, és aranytojást tojó tyúkja, a Lantus uralta. Ennek szabadalmi ideje lejárt, ugyanakkor érkezik a Sanofi új bazálinzulinja, a Toujeo. Véletlenül pont most... :)

Ugyanakkor a Novo Nordisk is betört a bazálinzulin bizniszbe a 36 órás bázisinzulinjával, melynek a Tresiba nevet adták! A Sanofi pedig megegyezett a Lillyvel, hogy a Lantus generikus formáját fogják együtt árulni 2016 végétől. Árverseny indul!..

toujeo_solostar.pngtresiba_mesa_300px.jpg

Itt zárójelben teszem hozzá a következő magyar vonatkozású hírt, hogy a Tresiba jelenleg már felírható Magyarországon, viszont csak 50%-os TB támogatásra, ami azt jelenti hogy 5 inzulinpen, ami kb 1 hónapnyi adag 18 ezer forintba kerül a cukorbetegnek. A Lantus 24 órás bázisinzulin, de jó ha 18 órát visz, nyilván ez egyénfüggő is. 

A Tresiba 36 órás bázis inzulin, A Toujeo Magyarországra valószinűleg 2016 közepén kerül bevezetésre, az is hosszabb bázisinzulin, egyelőre nem tudjuk hogy mennyi lesz rá a támogatás. 

6. Orron keresztül felszívódó glukagon kísérleti körülmények között biztonságosnak mondható! Az emberi tesztek során a Locemia Solutions bebizonyította, hogy az injekciós glukagon napjai meg vannak számlálva. A sokkal egyszerűbben használható glukagon ( amely megemeli a vércukorszintet alacsony értékek esetén) hormon lehet a különbség az otthoni hipó kezelés és a kórházba rohangálás között. A Lilly, amely idáig is egyeduralkodó volt a glukagon hormon piacán nagy fantáziát lát az új lehetőségben, reméljük hogy ez az ötlet megvalósul mielőtt temetni kellene.

568_locemia-device-photo-before-activation_300px.jpg

Mintha csak trenddé kezdene fokozódni a nem szúrkálós diabétesz kezelése....

7. Kutatók orális inzulinnal próbálkoznak az 1-es típusú diabétesz kezelésében. A JDRF által szponzorált aprócska német projekt során nagy dózisú orális inzulinterápiát alkalmaztak 1-es típusú diabéteszre hajlamos gyerekeknél. A dozírozás immunválaszt generált 6 gyerekből 5-nél, amelyből a kutatók azt gondolják hogy a szervezet újra felismerte a béta sejteket, ahelyett hogy idegenként megölte volna őket. Az idő majd eldönti a hosszú távú eredményeket.

shutterstock_103052435_oral_insulin_300px.jpg

Apropó idő...

8. Egy másik JDRF által támogatott kutatás próbál megoldást találni, amelyben 400.000 1-es típusú diabéteszes gyereket vizsgálnak, hogy biológiai indikátorokat keressenek a szervezetükben.

Nem csak ezen a szálon fut a dolog....

9. Kutatások szerint a régi tuberkulózis elleni vakcina lassíthatja az 1-es típusú diabétesz kialakulását. Faustman Labs laboratórium humán II-es fázisban lévő kutatásokat folytat ezzel kapcsolatban.

shutterstock_227904523_tuberculosis_shot_300px.jpg

A fázis I vizsgálatok azt mutatják, hogy immunrendszer béta sejtek elleni támadása lecsökken, megzavarodik. Ez jól hangzik..

A kutatók munkája lenyűgöző, mint általában, de az első igazi hullámtörők az 1-es típusú diabéteszes kezelésekre adott válaszban a szülők. Ezért nagyszerű hír:

10. 1-es típusú diabéteszes szülők egy csoportja elérte Ohio államban, hogy törvény garantálja az inzulin patikából való kiadását akkor is, ha a recept lejárt!

shutterstock_316917155_ohio_healthcare_300px.jpg

Az úgynevezett D-családok (diabéteszes érintettségű) Észak-Karolinában és Pennsylvania államban is jogi lehetőségeket keresnek annak érdekében, hogy jobb orvosi szűrési lehetőségeket biztosítsanak cukorbetegség kiszűrésére (1. típ.). 

Közben számtalan egyéb kisebb lobbitevékenység van világszerte folyamatban, amelyből a közösség profitálhat. Például olvassátok el a korábbi bejegyzésünket a kanadai Diabétesz Világkonferenciáról, melyen mi is a magyar diabéteszes közösség érdekeiért lobbiztunk sikerrel! 

Az összefoglalást fordította és írta: Dr. Végh Dániel, az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom alapítója és önkéntese.

Küldj nekünk Te is tartalmat, beszámolót a diabétesszel kapcsolatban, látogass el közösségi média felületeinkre (facebook, twitter, instagram), a nemrég indult honlapunkra, vagy küldj egy emailt (idbhungary@gmail.com)!

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr998212616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.