Cukorbetegek szállták meg Ciprust
2016. július 26. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Cukorbetegek szállták meg Ciprust

Nagy érdeklődés és öröm követte a bejelentésemet, miszerint az idei évben én képviselhettem Magyarországot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség európai központja által szervezett Youth Leadership Camp-en július 11-17. között a ciprusi Agros városában.

 

dsc04111.JPG

 

A Youth Leadership Camp kezdeményezést 2011-ben hívta életre a International Diabetes Federation európai szervezete, azzal a céllal, hogy teret teremtsen Európa különböző országaiból érkező fiataloknak az együtt gondolkodásra, az inspirációra és a közös projektek megalapozására. Az IDB-nek köszönhetően, én voltam a 3. olyan fiatal, aki Magyarországot képviselhette a táborban.

 

dsc04699.JPG

 

Be kell valljam óriási felelősség nagykövetnek lenni egy ilyen táborban.

Felelősség, hogy Magyarországot képviselhetem: a résztvevő országok delegáltjaiban, előadókban a prezentációm alapján alakult ki Magyarországról egy kép, kvázi velem azonosítják a hazai diabéteszes közeget.

Felelősség, hogy a magyar diabéteszes társadalom helyzetéről beszélhetek: folyamatosan azt éreztem, hogy milyen jó is, hogy pl. nem Bulgáriában élem a cukorbeteg mindennapjaimat, ahol havonta kevesebb, mint 30 db tesztcsíkkal gazdálkodhatnak.

Felelősség magam iránt: sokan tudjátok, hogy 2008. júniusa óta van egy második születésnapom is, ettől a dátumtól kezdődően tudom ugyanis, hogy 1-es típusú cukorbetegséggel kell a mindennapjaimait élnem. A 8 év bőven adott okot és lehetőséget arra, hogy a diabétesszel és annak kezelésével jobban megismerkedjek.

Sűrű, aktív és tanulságos időszak volt ez, ugyanis a teljes érdektelenségtől egészen a diabétesz nagykövetségig jutottam. Ismét rá kellett jönnöm, hogy az állapotom, a diabéteszhez való hozzáállásom még mindig rajtam múlik.

Használhatom a legmenőbb inzulinokat és kütyüket, állhat mögöttem egy seregnyi szakember, mitsem ér az egész, ha nem gyakorlok önfegyelmet és teszem, amit tennem kell.

 

dsc04184.JPG

 

Tévedés azt gondolni, hogy 1 hétig a hasamat süttettem a tengerparton, ugyanis a konferencia elsődleges célja az volt, hogy a 23 különböző országból érkező fiatal megismerhesse egymást, betekintést nyerhessen a másik ország diabéteszes valóságba, megismerje az egészségügyi rendszerek által nyújtott lehetőségeket, korlátokat, a fiatal korosztály dinamizmusában és szenvedélyességében rejlő potenciálokat.

Mert ugye az európai diabéteszes társadalom helyzetének formálása a mi kezünkben van. Bennünk, akik kellően tájékozottak, megvívják a monoton, rutinszerű hétköznapok harcait, és még ezek után is képesek a saját helyzetükből kiemelkedni és a többiekre gondolni, olyan projekteket elindítani, amelyek túlmutatnak az egyéni igényeken.

Ezt a rátermettséget és akaraterőt láttam minden delegáltánál, minden résztvevő nagy lelkesedéssel számolt be a nemzeti, helyi szinten folyó projektekről, kezdeményezésekről, személyes részvételéről.

 

dsc04451.JPG

 

Az európai panorámán túl részletesen megismerkedhettünk az IDF Europe mindennapi tevékenységével, személyesen volt lehetőségünk találkozni a Ciprusi Diabétesz Szövetség elnökével, az ország egészségügyi miniszterével, az IDF Europe vezetőségéből Prof Dr Sehnaz Karadeniz elnökkel és Dr Dario Rahelic titkárral, valamint a Medtronic képviselőjével is.

 

ylc_1.jpg

 

A héten számos készségfejlesztő műhely - vezetői kompetenciák felismerése, vezetői stílusok alkalmazása, projekt menedzsment gyakorlata, social média tippek és trükkök -  során kaptunk hasznos információkat a jövőbeni projektjeink életre hívásához.

Természetesen nem múlhatott el nap fizikai aktivás nélkül sem: minden reggel bemelegítő, alacsony intenzitású mozgással indítottuk napot, később pedig lehetőségünk volt a közeli hegyekben túrázni, a helyi sportcsarnokban röplabdázni, judózni, vagy épp hastáncolni.

Személyes történetét és mindennapi törekvéseit osztotta meg velünk Kyle J. Rose, aki aktív sportoló, szenvedélyes kerékpáros, valamint elkötelezett diabéteszes nagykövet.

Skype kapcsolaton keresztül első kézből értesülhettünk Douglas Crains és Karl Beetson figyelemfelkeltő kampányáról, sikeres világrekordjáról. A két úriember kevesebb, mint 13 óra alatt tette meg a London Málta távolságot! Mindhárom 1-es típusú úriember határozottan képviselte azt az álláspontot, miszerint a diabétesz nem lehet kifogás, hanem egy aktív és sikerekkel teli és teljes élet alapja kell, hogy legyen!

Bár a tábor már véget, de mégsem vettünk búcsút egymástól. Számos helyi és globális projekt ötlete merült fel bennünk, amelyeknek a kidolgozása már elkezdődött! Kövessétek a blogot, hogy ennek részleteiről azonnal értesülhessetek! Jómagam pedig szeretettel várok minden érdeklődőt - és olvasót, aki eddig a sorig eljutott :D - egy személyes élménybeszámolóra, ahol további élményeket, valamint az itthon megvalósítható ötleteimet osztom meg! :) Esemény információ.

Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni Dr. Végh Dánielnek és az IDB csapatának a lehetőséget, hogy bekapcsolódhattam ebbe a nemzetközi körforgásba! Borzasztóan hálás vagyok annak a sok embernek, akik ezen az úton kísértek, új távlatok nyitottak meg előttem, formálták és alakították a diabétesszel való viszonyomat.

Írta: Jacsó Annamária - IDB

 

Korábbi tábori összefoglalókért kattints: 2015, 2014

 

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

Elérhetőségeink: idbhungary@gmail.com

Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr998916330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.