Szúrás nélküli folyamatos vércukorszintellenőrzés iPhone-on
2017. március 01. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Szúrás nélküli folyamatos vércukorszintellenőrzés iPhone-on

Magyarországon is bevezetésre kerül a világ egyik legmodernebb rendszere, amely már nem csak az inzulinpumpásoknak, de a pen-es vagy tablettás cukorbetegeknek is elérhető

kepernyofoto_2017-03-01_12_50_02.png

 

Tegnap (02.28.-án) volt a Medtronic Magyarországi Guardian Connect (GC) szimpóziuma, amelyen bejelentették a GC termék hazai bevezetését! (a termék forgalmazása rövid időn belül elindul)

Mi ez a Guardian Connect?

Azon cukorbetegek számára tervezett folyamatos vércukorszintellenőrző rendszer, akik nem rendelkeznek inzulinpumpával. Korábban, illetve jelenleg az inzulinpumpás betegeknek létezik egy olyan termék, ami 5 percenként tudja ellenőrizni a szövetközti vércukorszintet, és ezt az inzulinpumpára vezetéknélkül továbbítani tudja.

Az ujjbegyszúrós mérő által mért vércukorszint, illetve a szenzor által mért érték között ún. leg time (5-10 perces késés) van, ami minimális egy jól kalkulált és karbantartott metabolikus háztartás mellett. A késés kiküszöbölése ellen pedig trend-előrejelzés és lehetőség szerint ALARM funkció is beállítható.

Az ALARM funkció felső és alsó határ beállítását teszi lehetővé, amit ha elér a vércukorszint, sípoló, rezgő funkció kapcsol be az inzulinpumpán. A GC rendszerében a telefonon lesznek ezek a jelzések, illetve beállítható SMS funkció is, ami SMS-ben értesíti a maximálisan 5 kiválasztott személyt! Itt beállítható, hogy csak az alacsony, csak a magas, vagy pedig maguk a trendek (magasodó, alacsonyodó) esetén jelezzen, illetve az összesnél együtt! 

 

A működése pofonegyszerű!

Maga a szenzor hivatalos körülmények között 6 napig üzemel folyamatosan, éjszaka is, megszakítás nélkül, utána a szenzort cserélni kell.

A bőrünk alá egy speciális eszközzel lehet "fellőni" az ENLITE szenzort, amit aztán speciális ragasztóval a bőrünkre erősítünk! Ezek után a transzmittert összekötjük a szenzorral egy egyszerű összepattintással, majd a rendszer (iPhone) automatikusan felismeri a szenzort, és indul az ún. előkalibrációs fázis, amikor is 1-2 órán belül a telefon jelzi, hogy mérjünk egy ujjbegyes vércukorszintet.

Itt fontos megjegyezni, hogy olyan vércukormérőt használjunk, ami legalább évente akkreditálva van, ami azt jelenti, hogy a gyártó leellenőrzi a mérés pontosságát. A vércukorértéket megnézve, ezt be kell pötyögnünk az okostelefon GC alkalmazásában a vércukorszint értékhez, és a szoftver ezután kalibrál, és indul a vércukormérés folyamatos ellenőrzése!

Elég naponta 2-ször mérnünk!

Ez a rendszer nagyfokú biztonságot ad, Kovács Áron szavaival élve ez olyan, mint amikor nem sötét szobában keressük a slusszkulcsot, hanem valaki felkapcsolja a lámpát. Ez a lámpa a Medtronic Guardian Connect, ami szerencsére hazánkban is bevezetésre kerül(t).

kepernyofoto_2017-03-01_12_46_12.png

Könnyen nyomon követhető a vércukorszint változása, ezen kívül rögzíthető az inzulinbeadás, étkezés, vércukormérés, fizikai aktivitás és "egyéb" ikonjai az alkalmazás dashboardján

A rendszert már használják páran, köztük mi is, és véleményünk szerint ez az eszköz még közelebb hozza a modern kori technológiát a cukorbetegekhez, azon kívül, hogy nem kell átállni pumpára, aki ilyet szeretne használni. (Erre azért lenne szükség mert eddig csak inzulinpumpával kommunikáltak ezen gyártó eddigi szenzorai. a szerk.)

A jövő pedig ennél is kedvezőbb. 2 hete az ATTD 2017 konferencián jártunk Párizsban, ahol elmesélték a rendszer további fejlesztéseit, jövőre érkezik a SUGAR.IQ, ami ezen Guardian Connect telefonos applikáció továbbfejlesztése.

A lépésszámlálástól kezdve a szénhidrátbevitel adatokig és még egy sor eddig nem integrálható funkcióit elegyíti, és az IBM WATSON szuperszámítógép segítségével elemzi számunkra a vércukorszintünk, az inzulinmennyiségeink, és az életünk- életformánk milyenségét, segít döntéseket hozni!

A rendszer a diabetológusaink számára is nagy segítséget jelent, a CARELINK felhőszolgáltatás rendszerén keresztül elemezhetőek a vércukor és inzulinprofiljaink, ezzel pedig az orvos és a beteg számára is elérhetőbbé válik a minőségi terápia !

 Az elemzések részletesebbek, profibbak. A napi pár vércukormérés helyett komoly mennyiségű vércukoradat áll rendelkezésünkre, eddig nem gondolt hipoglikémiák fedezhetőek fel!

Az árak: 

Guardian Connect alkalmazás az APP Storeban: ingyenes

Enlite szenzor/érzékelő 6 napi használatra: fogyasztói ár: 11.684 Ft (ÁFA-val)

Guardian Connect távadó (a cikkben transzmitterként): 190.500 Ft (ÁFA-val)

 

   Sajnos 18 év felett nincsen egyáltalán TB támogatás az eszközre, de a cég kamatmentes törlesztési lehetőséget biztosít, ami sokaknak elérhetőbbé teszi a rendszert! Akkor is segítség lehet ha valaki nem akarja folyamatosan szenzorozni magát, de évente meg tudja engedni egy vagy két doboz szenzor megvételét, és 1-1 hétre fel tudja tenni! (a szerk.)

 

kepernyofoto_2017-03-01_10_48_00.pngKövetkező készülékekkel működik:
-iPhone 4S
-iPhone 5
-iPhone 5C
-iPhone 5S
-iPhone 6
-iPhone 6 Plus
-iPhone 6S
-iPhone 6S Plus
-iPhone SE
-iPod Touch (5. generáció)
-iPod Touch (6. generáció)
-iPad 3
-iPad 4
-iPad Air
-iPad Air 2
-iPad Pro
-iPad Mini
-iPad Mini 2
-iPad Mini 3
-iPad Mini 4.

A bluetooth-os szenzor nem kompatibilis sem vezetéknélküli vércukormérővel, sem a Medtronic Minimed pumpákkal.

Ez azt jelenti, hogy a pumpás betegek a Medtronic másik transzmitterét/távadóját tudják használni az enlite szenzorral, akiknek pedig nincs pumpája, azok bluetoothos transzmitterrel tudják figyelni a vércukorszinteket iPhone okostelefonon vagy iPaden.

A témát még folytatjuk!

Bővebb információ ide kattintva érhető el!

Kérdés, vélemény, feedback jöhet ide kommentbe, illetve a közösségi oldalainkon is elérhetőek vagyunk!

Facebook oldalunkon is lehet hozzászólást írni!

 

A bejegyzést írta:

Dr. Végh Dániel - IDB Hungary alapító

13059784_1243003809060432_1609128768_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4712304093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2017.03.02. 07:55:38

Túl drága. Az orvos által kiadott inzulinmennyiséggel amúgy sem lehet rugalmasan beavatkozni. Akkor meg minek? Marad a napi 2-3 mérés, ami csak a vészhelyzetek észlelésére jó. Pl. este nem alacsony-e cukorszint, amiből hipó allakulhat ki.

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2017.03.02. 08:11:47

@Célkereszt: Sajnos drága!
Van olyan inzulinfajta ( szupergyors inzulinok) amivel eléggé rugalmasan tudsz adagolni, gyakorlatilag az orvosi intelmek figyelembevételével az étkezésedtől függően ezen adagok változtathatók ( ha csak egy almát eszel, vagy egy 50 g. szénhidráttartalmú ebédet- az idő és lehetőség függvényében). Ha viszont van rá mód, ez egy nagyon jó rendszer, nagyon sokat tudsz tőle tanulni magadtól, és az ára ellenére öröm hogy elérhető már nálunk is!
Ami igazán jó benne, hogy például munka közben vagy éjszaka jelzi neked ha hipó közelébe érsz (te állítod be hol jelezzen, mondjuk 4.5-nél), és azonnal be tudsz avatkozni!

Célkereszt 2017.03.02. 08:16:50

@Ifjúsági Diabétesz Blog: Mindenképpen hasznos eszköz, de ha a TB nem támogatja, akkor sajnos felejtős. Azoknál, akiknél a hipó gyakori, létfontosságú. Reméljük, hogy az ára csökkeni fog.

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2017.03.02. 08:24:12

@Célkereszt: egyetértünk a TB támogatás szükségességéről! :)

Terézágyú 2017.03.02. 09:58:57

Szúrás nélkül??? Hát ez kurvajó!!!
Ja, hogy ájfony kell hozzá, meg be kell lőni egy csippet a bőrünk alá... köfike...

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2017.03.02. 10:22:49

@Terézágyú: Jobb lenne egy gyógymód a kezelés helyett, de ha belegondolsz hogy 6 naponta kell egyszer egy nagyon vékony, hajszálméretű szenzort a bőr alá helyeztetni, akkor az nem rossz! Androidra is készül,remélhetőleg hamarosan arra is elérhető lesz ! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.04. 19:12:10

ennel olcsobb tovabbtarto szenzor is van. raadasul ne igaz, hogy nem kell szurni, a szenzor fellovese es szurassal jar. raadasul bluetoothos, ahelzett, hogy nfc-s lenne.
Nekem freestyle libre van, ket hetig fenn, nfc-s, androiddal is megz es em csak 5 percenkent mer,

slowMotion 2018.12.17. 18:24:53

@tildy[UK]: Ez az ami 57font es pillanatnyilag csak regi kuncsaftoknak szallitanak?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.12.21. 00:23:50

@slowMotion: ha cukorbeteg valaki - mint én is- akkor ÁFA nélkül valami 49 font. De egyébként igen . Mondjuk én már 2 éve kisebb nagyobb rendszerességgel veszem tőlük
süti beállítások módosítása