Itt van a cukorbetegség 3-as típusa?
2017. november 01. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Itt van a cukorbetegség 3-as típusa?

nevtelen.png

Egészen a közelmúltig a cukorbetegség két főbb típusát különítettük el.

Azonban kutatások szerint létezik egy harmadik fő típus, és ez sokkal gyakoribb, mint azt korábban bárki gondolta volna. Egy frissen megjelent publikáció szerint ez azt jelenti, hogy az új típusú 3c-t sokan rosszul  - helytelenül 2-es típusú cukorbetegségnek - diagnosztizálják, ami téves terápiához vezethet.

A Diabetes Care (IF 11.8) folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 3c típusú diabéteszes személyek mindössze 3 %-át kezelik helyesen.

Egy külön tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nyugati országokban a cukorbetegek kb. 5 -10%-a valójában 3c típusú diabéteszes. Ez azt jelenti, hogy emberek milliói élnek a világ minden táján anélkül, hogy tudnának erről.

A Surrey Egyetem klinikáján dolgozó Andrew McGovern elmagyarázza, hogy ezt az új, 3c típusú cukorbetegséget rendkívül nehéz kezelni. Nem csak a hasnyálmirigy inzulin termelő képessége károsodott ennél a típusnál, hanem több kulcsfontosságú enzim és egyéb hormonok termelése is, amelyek például az élelmiszerek emésztéséhez szükségesek.

A 3c típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél kétszer olyan valószínű volt a magas, nehezen beállítható vércukorszint, mint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél," - magyarázta a The Conversation című blogbejegyzés.

"A hasnyálmirigy károsodásának mértékétől függően öt-tízszer nagyobb valószínűséggel volt ezen betegeknek szükségük inzulinra."

Ez az új tanulmány rávilágít arra, hogy nem csak a köztudatban, de az orvosbiológiai kutatások világában sincs "élesítve a fókusz" erre a problémára. Évtizedek óta az 1-es és a 2-es típusok voltak a két nagy, fő kategória; más alosztályokat is megkülönböztetünk, amelyeket képesek voltak - kisebb számban ugyan - diagnosztizálni, illetve nem voltak eléggé elkülönítve ahhoz, hogy sok figyelmet kapjanak.

1.png

Cukorbetegségek elkülönítése: 

Az első, az 1-es típusú, ami sokkal ritkábban fordul elő - a cukorbetegek hozzávetőlegesen 10%-a. Autoimmun betegség, a szervezet immunrendszere megtámadja a béta sejteket és megsemmisíti a hasnyálmirigyben ezek inzulintermelő képességét. Külső inzulinadás nélkül a szervezet vércukorszintje nem szabályozható. Ezt az autoimmun állapotot eredetileg genetikai eredetűnek tartották, de a kialakulására a mai napig nincs minden igényt kielégítő magyarázat, a tudomány egyik legrégebb óta fennálló megoldatlan feladata. 

A 2-es típusú cukorbetegség sokkal gyakoribb, a cukorbetegek körülbelül 90%-a. Amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulinra megfelelően, inzulin rezisztencia alakul ki. Ez a típus a súlyosságától függően életmódváltással és szájon át szedhető gyógyszerrel karbantartható, súlyosabb esetekben szükség lehet inzulinterápiára. Az 1-es típustól eltérően azonban a 2-es típusú diabéteszben befolyásoló tényező még a súly, az életkor és a genetikai összetétel.

A terhességi cukorbetegség ideiglenes és az inzulinrezisztenciához kapcsolódik.

A 3c típust ezzel szemben inkább a hasnyálmirigy károsodása okozza, rendszerint krónikus gyulladás, rákos növekedés vagy lokalizált műtét útján. A károsodás kezdete és az állapot diagnosztizálása közötti idő gyakran sok év, ami azt jelenti, hogy a kezelés - még akkor is, ha helyesen diagnosztizálták - késhet.

McGovern hangsúlyozza, : "ezek az új megállapítások rávilágítanak arra, hogy sürgősen szükség van a meglepően gyakori cukorbetegség jobb felismerésére és diagnózisára".

A cikket beküldte: Dr. Bognár Vera Lili 

Fordította: Dr. Végh Dániel 

 

Olvass még, korábbi cikkeink: 

10 dolog ami a Marsig küldi a vércukrodat

5 fő szabály, amire egy cukorbetegnek figyelnie kell

Tudjuk egyáltalán, hogy mi a fene az a cukorbetegség? 10+1 tény amit tudnunk kell róla!

Légy te is tudósító, vendégblogger vagy csak éppen küldj nekünk érdekes, cukorbetegséggel kapcsolatos cikket, írást, amit szeretnél a blogunkon viszontlátni!


11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpgKövessetek minket facebookon, instagrammon vagy a holnapunkat fussátok át!

Írjatok nekünk az idbhungary@gmail.com címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5113119670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.04. 18:46:17

Eleg sok embernek van LADA ( latens autoimmun diabetesz felnottkorban) amit szinten sok esetben lazan osszetevesztenek type2-vel. Azon gondolkodom , muszaj e tenylegesen mindenfelekeppen igy nevet adni nekik, type 1-2 kozt eleg markansa kolunbseg, az osszes tobbi esetben isgy lada vagy type3c eseten is nem lenen eleg arra hivatkozni, hogy felnott korban eszrevett inzulintermelessel mar nem jaro hasnyalmirigy betegseg?

DarthVader 2017.11.04. 21:21:35

Ez a "hibásan kezelik" kissé erős. Ha nincs inzulintermelés (bétasejt-hiány, I. tipusu diabetes) akkor értelemszerűen insulin. Ha van insulintermelés, akkor diabetes akkor jön létre, ha a termelt insulin kevés. lehet relative kevés (insulin-resistentia, 2. tipusu diabetes kezdeti stádium) vagy abszolute kevés (bétasejt-kimerülés, ld 2. tipusu diabetes későbbi fázisa, illetve minden más eset. pancreas-kiirtás, dagnat, akármi.) A relativ insulinhiány kezelése az insulinresistentia kezelése - fogyás, életmód, glucosefelvétel megkönnyitése a szövetekbe. Amennyiben ez nem eredményes, vagy abszolút insulinhiány van, akkor vagy a maradék béta-sejteket serkentjük, vagy insulint pótolunk. (A bétasejt-serkentésnek vannak különböző régi és ujabb gyógyszeres formái, egy ideig működnek. ) És ez a terápia független a kiváltó októl. Akár 2. tipus késői stádiumáról van szó, akár 3c tipusról.

DarthVader 2017.11.04. 21:44:03

@tildy[UK]:

" nem lenen eleg arra hivatkozni, hogy felnott korban eszrevett inzulintermelessel mar nem jaro hasnyalmirigy betegseg? "

De. És elég is. Diabetológus nem is igen hivatkozik másra. Terápiás folyamat: felnőttkori magas vc: elhízás, mozgásszegénység, lipidszint emelkedés van? -> metabolikus szindróma (AKA 2. tipusu diabetes. )
Ha nincs, akkor is 2. tipusu diabetes. terápia ugyanaz, legfeljebb első esetben nagyobb hangsúly a fogyáson és mozgáson. egyébként diéta. Controll: javult, nem javult. nem jav esetben gyógyszeres th. Persze cukorszinttől függően. Controll: javult, nem javult. Nem javult: kombinált gyógyszer. Controll: javult, nem javult. Nem javult: insulin.
Mindenféleképpen insulin a vége. (mármint nem jav esetben, akármi a mechanizmus. )
Más kérdés, hogy különböző mechanizmus szerint kialakult diabetes az egyes terápiákra hogyan reagál. Metabolikus szindróma szépen javulhat - egy darabig - vagy stagnál. Évekig, évtizedekig. Aztán egyszer mégiscsak elfogy a béta sejt, vagy totál kimerül. Ha krónikus pankreatitisz az ok pl, akkor persze hamarabb "lesz kikötve " az insulinnál .

DarthVader 2017.11.04. 21:46:52

@DarthVader:

Ja, ha esetleg mégis larvált egyes tipusról lenne szó, a kezelés akkor is ugyanez. Ugyanis ha nincs insulin, akkor nagyon magas és nagyon ingadozó glucose értékek vannak, ekkor nyilván nagyonhamar megtörténik az inzulinbeállitás, ha larvált, azért larvált, mert még van valamennyi inzulin. Akkor megy a protokoll.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.04. 22:07:29

@DarthVader: Nem csak akkor. Terheseket pl automatice ha olyan van inzulinra allitjak.
Nekem sokaig nem lehetett tudni type2 vagy lada vagy igt.
terheltem epp csak a 11es hatar folott volt, 1166os a c-peptid szintem,a zaz boven van meg inzulintermeles.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.04. 22:09:16

@DarthVader: inzulinrezisztencianal pont hogy magas az inzulin, igy az inzulintermeles is ezert van, hogy ok ha nem figyelnek behipoznak.

DarthVader 2017.11.04. 23:54:31

@tildy[UK]: Terheseket automatikusan inzuilinra állitják - nálunk. (Amivel én személy szerint baromira nem értek egyet. Mármint hogy a min. emelkedett OGT-nél is. Olvastam egy tanulmányt - ha jól emlékszem, ausztrál, birka-embriókkal végzett kisérlet - aminek az a konklúziója, hogy a magzat akkor eszik, amikor az anyai vércukorszint csúcson van. Ha az anyai éhomi vércukorszin magas, akkor a magzat állandóan nassol. De ahhoz, hogy táplálkozzon, az anyai vércukorcsúcsok szükségesek. És ha köztudott, hogy a terhesség a cukoranyagcserét "diabetogén irányba tolja el", akkor ennek evolúciós oka kell hogy legyen. ) Nagy-Britanniában pl. metformint kapnak.

DarthVader 2017.11.04. 23:57:16

@tildy[UK]:

Ha magas az inzulinszint, de magas a glucose szint is, akkor vagy a glucose szöveti felvételét kell fokozni - pl metforminnal - vagy még tovább növelni az inzulinszintet. Hipoglicaemia inkább akkor fordul elő, ha az inzulinhatás csúcspontjára elgogy a glucose - vagy a bevitel elmaradása, vagy a fokozott szöveti felvétel - pl. izommunka, hőhatás miatt. Jellemzően nyáron melegben végzett munka közben szoktak az inzulinos diabetesesek hypozni.

DarthVader 2017.11.05. 00:07:19

@tildy[UK]:
Hát, ha ilyen csekély az eltérés,akkor mozogj többet, meg egyél többször kevesebbet.
Amúgy újabban a kezelést nem a glucose értékekhez szabják, hanem a HgbA1c értékhez. 5,8 a normál érték - laborja válogatja - de 6.5 alatt csak életmódbeli terápia van, akármilyen a glucose szint. (kiv. terhesek. Bár ha én terhes lennék, akkor 8,5 alatti 2 órás érték alatt masszivan tiltakoznék az inzulin ellen. )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2017.11.05. 00:17:08

@DarthVader: MEtformint, plusz metformin mellett inzulint, ha emelkedett az ehomi vercukor. Erdekes amugy , hogy nekem miota a freestyle libre a karomon van epp hogy csokkenteni kellett az inzulinon ( es lassan kb egy eve folyamatosan terhes vagyok, most epp 16. hetben,de tobb vetelesen tul, kozte egy kozepidos, mai napig nem tudjak cukortuskek okoztak-e)
hgbA1C-m 39-45 kozt mozog, nem tudom ez szazalekban kb mennyi. Talan 5.6-6.4 korul.

hipoglikemia IR-eseknel is van, nekik a szervezet tobb inzulinnal reagal, mint amennyivel kene. Akar amiatt, mert ugy eszleli a verben megelmelkedett a vercukorszint .

A mpzgasrol annyit, hogy napi 8-12 ezer lepesszamom van, sportot most a veteles kozkazata miatt kizarolag gyaloglasra szukitettem.

Hórukk 2017.11.05. 01:44:22

Az én éhgyomri vércukrom 10 éve magas, 6-7 közti, de újabban már 7-9,5 közt volt, különösen a stessz viszi föl. A HBA1C 47, éppen a felső határon. Az étkezés utáni vércukraim és a cukorterhelés viszont mindig normális, azaz 7,5 alatti volt. BMI-m 34. Most kaptam Metformint. Azt mondta a doktor, hogy van saját inzulintermelésem és 2. típusú diabéteszem van. Nem nagyon értem milyen diabétesz az, amikor csak az éhgyomri vércukor magas. Lehet hogy ez is valami új, speciális?
süti beállítások módosítása