10 dolog, ami a Marsig küldi a vércukrodat
2017. augusztus 19. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

10 dolog, ami a Marsig küldi a vércukrodat

Meleg nyár, stresszes hétköznapok, unalmas percek. Unalmunkban sokszor és sokféleképpen tudunk elidőzni, az egyik leginkább jellemző veszély a nassolás.

A XXI. század éppen hogy elindult, mindenhol gyorséttermek, éjjelnappalik, étel- ital, csak éppen bekapunk valamit. Ettől lehet, hogy még éhesebbek vagy szomjasabbak vagyunk, és ha picit nem figyelünk oda tudatosan, ez folytatódhat egész nap.

A termékek leginkább a vizuális központjainkra hatnak, lelkileg próbálnak kötődni hozzánk, felkelteni a figyelmünket egy hatásos hirdetéssel vagy reklámmal. Rákapva ezekre a mesterséges hivogatásokra bizony meg-megvesszük a termékeket, és elfogyasztva azt érezzük hogy egyből jobban vagyunk, már nincs is olyan meleg, aktivizálódtunk a következő adag munka előtt.

Magyarországon másfél millió ember él szénhidrátanyagcsere-zavarral, ami azt jelenti, körülbelül minden 7. magyar a normális vércukorszintnél magasabb értékekkel rendelkezik. Az 1.5 millió emberből nagyjából 750.000 már cukorbeteg, a maradék pedig jó úton jár hogy egyszer az legyen.

Nézzük meg a top 10-es lista résztvevőit, amik külön külön is az egekbe emelik a vércukrunkat:

1 péksütemény

Reggeleink lustasága.

Otthon későn kelünk, a kávénkat is alig tudjuk meginni máris késésben vagyunk, útközben a metró aluljáróban vagy a munkahely előtti közértbe beugorva magunkhoz vesszük a reggeli elemózsiát, ami egy jó péksüteményt mindig tartalmaz.

A finomított cukor eléri a véráramunkat, és az emelkedés garantált.

peksuti.jpg

2 corn flakes, műzli

A másik desztináció kedvenc búzamezőnkről érkezik, a mindenféle vitaminnal és ásványi elemekkel ellátott corn flakes, műzli, ha mégjobban pusztítani akarod magad és fogaid akkor a manapság reneszánszát élő cukorsziruppal kondenzált CRUNCHY változat. 100g/ 60 g CH tartalom, ennek jó része finomított szénhidrát, cukor, minden mi jó. Houston, emelkedünk!

20120106-127677-dulces-bocaditos-primary-thumb-625xauto-209493.jpg

3 üdítőitalok

Közeledik a 10 óra, már kezdünk kiszáradni, amúgy is egy rém unalmas napunk van, dobjunk be egy üdítőt. **la, ***ta, ***te, teljesen mindegy csak hideg legyen. Decinként 10 gr, fél liternél egy jó 50-es.

dreams_metroeve_soft-drinks-dreams-meaning.jpg

4 stressz

Szivatások, felelősség, határidők, problémák. Ezek már délelőtt várnak ránk, az adrenalinhullámok dobálják magukat, de valahogy a vércukorszintünk mindig a hullámok tetején marad! Inzulinrezisztencia fokozódik, a multinacionális vagy közszféra az egészségünkre hosszú távon halálos lehet. Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! false_png.jpg

5 fehér tészta

Ebédidő, irány a menza, vagy a munkahelyi étterem, toljunk egy menüt. A menü: Bolognai spaghetti, B menü darástészta lekvárral. Fehértészta ahogy kell, nyomokban feltétet is tartalmaz. Olaszországban meg tudják oldani a durumtésztát, és akkora adagot adnak hogy egy jó magyar ember az étel elfogyasztása után várja a főfogást. Gyorsan szívódik, nem hagyja a véletlenre, jön a kajakóma!

965bb44560b0b2e2de629ae01a47f8c7.jpg

6 jégkrémek

Délutánunk megkoronázasaként leugrunk egy jó cigire, hogy megbeszéljük a kollégákkal kinek van a legjobb kocsija, és mikor lesz a következő iszogatás, ehhez kívánkozik egy jó fagyi vagy jégkrém. Konvencionális celebjégkrémek közül válasszuk bármelyiket, a cukor és a kalória sem fog elmaradni.

magnum-402865.jpg

7 csokoládé

Lassan vége a fránya munkaidőnek, kis reményre van szükségünk. Előhúzzuk alulról a második fiókot, amiben rendszerint az éves elszámolás című dokumentum alatt megtalálható a fegyverarzenál. Csőre töltjük és már le is csúszott. Hány gramm is volt, vagy 30?

cin_indtrends_0815_feature.jpg

8 mozgáshiány

Hazaérünk, egész nap stressz, nagy nyomás, ráadásul megy mindjárt a délutáni tévéműsorunk a kedvenc amatőr színészeinkkel, akik minden nap hihetetlen bonyodalmakba kerülnek, de a tv ügyvédje elmagyarázza hol hibáztak. Az egész nap nagy küzdés volt, ekkor jönne egy sugallat hogy csináljunk valamit, de ezzel a gondolattal már nem vesszük fel a küzdelmet, hagyjuk hogy elnyeljen minket a kanapé. Pedig a küzdés az élet maga. Ha még lett volna apró remény elszabadult kalóriáink ledolgozására, szertefoszlik nyomban, és egy szemernyi lelkiismeret furdalásunk sincsen.

man-recharging-batteries.jpg

 

9 bizonyos gyümölcsök, aszalt verziójuk

Nap közben elkap minket az ihlet hogy éljünk egészségesebben, mehetne valami gyümölcs. Tudom, ez a legkevésbé rossz, de csak ha mértékkel esszük, fogyasztjuk. Túlzott fogyasztásuk Föld körüli pályára viheti a cukorszintet.

9a9e075abdfa2daa494e77a3eae6eae1--flat-tummy-red-grapes.jpg

 

10 alkohol

Kezdődik az An**tok közt, felriadunk, körkapcsolás. Magyar foci, Angela Merkel, c kategóriás 6-szor/év vetített film, irány a hűtő, ezt már nem lehet idegekkel bírni, dobjunk be egy sört vagy nedűt.

Holnap indulunk újra!

alcohol-2.jpg

Kommentbe írjátok meg a véleményeteket, és a szerintetek leginkább vércukoremelő ételt italt, mert direkt kihagytunk párat!

Éljünk egészségesebben, és kövessétek a blogot jobb felül a "követem " funkcióval, vagy kattintsatok a facebook oldalunkra.

Írta: Dr. Végh Dániel - fogorvos

 Ifjúsági Diabétesz Blog

12.jpg

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr112763532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.08.20. 21:16:23

Közhelypuffogtatás +1 eszméletlen baromság... Légyszi inkább foglalkozz a gluténérzékenyekkel...

Circus 2017.08.20. 21:57:12

CH??????!!!!!!!

Itt repült a profizmus és a szavahihetőség.

AlbaZen 2017.08.20. 22:05:17

Valaki szólhatna az evolúciónak, hogy ne jutalmazza már agyunk többé kellemes érzéssel a dagadt disznóvá alakító anyagok bevitelét! Már régen nem a seggünkön hordjuk a tartalékai kat (remélem)!

2017.08.20. 22:07:08

Baj van a CH-val? Az eleg gaz, mert itt élek és most jottem vissza Pestrol. Szolhatott volna valaki korabban is!!

óðinn 2017.08.20. 22:36:27

Darázstészta, persze...

Cuccos 2017.08.20. 22:52:16

@NagyVonalakban: tele van kalóriával, az! Vedd a fáradtságot és nézd meg egyik-másik sörösüveg címkéjén a tápanyag információt! Csak kevés gyátó meri ráírni a ch tartalmat. Általában 4-5g/100ml szokott lenni. Az ízesítettek ennél jóval többet.

eztkapodd 2017.08.20. 22:53:57

Ha megszülettél, abba bele is fogsz dögleni bármit is kajálsz.

Dzsontra Volta 2017.08.20. 22:59:24

@Ifjúsági Diabétesz Blog: Bakker, 13 éves koromban baszott el a gyorsvonat 1-es típusú diabetesz formájában, válogatott sportolóként, most erősen konvergálok a 40-hez és az égvilágon semmilyen szövődményem sincs. Gyakorlatilag, ha nem jelzem egy orvosi vizsgálaton, hogy bocsi én inzulinos cukros vagyok közel 30 éve, akkor még csak a gyanú sem merül föl, hogy bármilyen egészségügyi problémám lenne. Szóval tapasztalati szinten jelezném, hogy kurvára nem sok köze van kizárólagosan a kajának a vércukor szint alakulásához, főleg, ha tudod, hogy mi milyen hatással van rád (mindenkinél máshogy szívódnak föl különböző ételekből a szénhidrátok), milyen fizikai aktivitás várható a következő néhány órában, illetve, hogy a használt cuccok(inzulinok, gyógyszerek) időbeni lefutása milyen (rohadtul nem mindegy, hogy pl. a bázist karba combba, vagy hasba toltad-e be). Ha eleinte veszed a fáradtságot, hogy foglalkozz magaddal, kitapasztald, hogy mikor mit hogyan (én pl. tiltólistára raktam magamnál a bundáskenyeret, mert valamiért ebből lassabban szívódik fel nálam a szénhidrát és 10ből 9X hypó a vége) akkor egy idő után rutinná válik és nem kell bullshit generátort használni a blogoláshoz. Ami igazán kiverte nálam a biztosítékot, az az alkoholos faszság, az alkohol alapvetően csökkenti a vércukor szintet, amire oda kll figyelni az az, hogy pl a hagyományos sörök szénhidráttartalma kb korsónként 1 fehérlisztből készült zsömlével egyenlő (viszont két sör esetén már számolni kell az alkohol vércukor csökkentő hatásával is), a cukrozott borok rajongói járhatnak csak szarul, mert az ilyen moslékok tényleg kiszámíthatatlanok, viszont aki ilyet iszik, az meg is érdemli. Szóval a lufihülyeségek helyett célszerűbb lenne olyan jótanácsokat adni, hogy figyelj magadra, meg hogy ne félj kisérletezni, tapasztald meg, hogy nálad hogyan működik ez a dolog. A legfontosabb szerintem, hogy megértsd az összefüggéseket az életviteled és a betegséged közt, szabadabb és egészségesebb lehetsz, ha a gyakorikérdések és a gyógyszerészpropaganda (tudod, amilyen kis "életvezetési tanácsok" füzeteket osztogatnak a diabétesz rendeléseken) helyett kisújjból meg tudod mondani ránézésre egy kaja szénhidráttartalmát és főleg azt, hogy RÁD ez milyen hatással van.
Szóval ésszel a nagy nyílvánosságot kapó észosztással, mert sok ember életét teheted tönkre vele.

freelander1 2017.08.20. 23:09:09

A CH az szénhidrát akar lenni? Mert így leginkább szénhidrogén. Márpedig akkor igaz a cikk, a kőolaj, földgáz fogyasztása tényleg káros - még ha nem is a vércukrot emeli.
Ja és az milyen étel, hogy daráZStészta? Így mondta Pistike az oviban? Aztán azóta se tört rád a megvilágosodás, hogy az daráS?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.08.20. 23:09:39

Egy rendes emésztésvizsgálat nélkül ez az egész frázispufogtatás.

videki gyerek 2017.08.20. 23:46:31

Azert a nagyreszet kihagyom.
Soha nem reggelizek :)
Soha semmilyen formaban nem iszok alkoholt vagy cukros uditoket.
Fagylaltot csak ha 40 foknal melegebb van.
Csokit is csak unnepnapokon.
a napi 8 km futas a minimum
A muzlirol azt hittem inkabb egeszseges.

Kelly és a szexi dög 2017.08.21. 00:16:12

Rendes frizurát csináltass!

Prognozuoti Blasio 2017.08.21. 04:24:06

Van egy elég rossz hírem. A cukorbetegséget egyáltalán nem a cukorfogyasztás, meg a nagy mennyiségű szénhidrát okozza! Diabétesz esetén valóban ezek a tilalomfák, csak éppen nem a kiváltó okok.
Ha már próbált a cikk nagyot szólni, akkor legalább felületesen illett volna megemlíteni, hogy mi a különbség például az egyes, és kettes típusú cukorbetegség között. Nem sikerült.

Torz 2017.08.21. 06:00:34

@Circus: ja. Ez a most felkapott idióta "rövidítés" a kémia meggyalázása. Úgy néz ki a fogorvos író nem volt jó benne egyetemen.

midnightcoder2 2017.08.21. 06:37:48

Még úgy 10 éve a tojás volt az aktuális főellenség. Akkor azt nyilatkozta a Kossuthon a felkent fődietetikus, hogy ha kettőt megeszünk belőle hetenként, beleértve persze a tésztákat is amik tojást tartalmaznak, az talán nem árt túl sokat, de ennél többet enni öngyilkosság. Előtte a zsír volt az aktuális főellenség.

Majd ha az orvosok egyszer elveszítik a spirituális jellegüket, és a javasemberekhez hasonló okos tanácsok helyett valódi megoldásokat kínálnak az egyes betegségekre - beleértve Pl. a cukorbetegségre, rákra, stb. - akkor akár komolyan is lehet majd őket venni.

Ez amúgy szerintem kb. akkor következik be, ha doktor úr helyett majd mérnök úrnak lehet őket nevezni. Ez utóbbit az különbözteti meg az előzőtől, hogy ért ahhoz a dologhoz amibe belenyúlkál, és nem csak sejti hogy vajon mi lehet benn a dobozban.

kinézer 2017.08.21. 06:45:21

mester, kilencszer masfel millio az mennyi?

midnightcoder2 2017.08.21. 06:50:19

Egyébként az ezekkel a bölcs tanácsokkal a legnagyobb baj, hogy semmiféle felelősségvállalást nem tartalmaznak. Lehetne ilyet mondjuk, hogy ok, azt mondod kedves postoló, hogy a napi testedzés segít a cukorbaj ellen. Én futok mondjuk heti két órát, de ha 10 év múlva mondjuk véletlenül kiderül, hogy a mozgás mégsem hat túl sokat a dologra, akkor kiszámlázhatom neked az erre fordított időmet, mondjuk úgy 10 ezer forintos óradíjjal ? Az édességről való lemondást megszámítom mondjuk úgy 15 ezer forinttal hetente. Mert hogy ugye, ha az orvos mondja hogy ez vagy az a szabály megvéd valamitől, akkor annak ugye súlya van, következésképp valamiféle felelősségvállalásnak is kellene lennie a dolog mögött.

Hopkins Tuskó 2017.08.21. 07:30:29

Fényt kő enni!! (Mármint nem azt a fényt, amit a fesztiválokon lehet kapni vmi fapecóban...)

Csupa D vitamin kalória nélkül. Kiülsz a napra és ha nem kapsz börrákot nyert ügyed van.

orient 2017.08.21. 08:32:29

alkohol es alkohol koott oriasi a kulonbseg. Jo lett volna megemliteni mi az ami nagyon artalmas, es mi az amit lehet fogyasztani normalis mertekben..

Void Bunkoid 2017.08.21. 08:42:26

@midnightcoder2: na ezaz.

Ezt szajkózom már ezer éve én is, hogy az "egészséges életmód" marhára nem orvostudományi, vagy dietetikai fogalom, hanem leginkább társadalmi.

Általában az "egészséges" dolgok felkapottak is, ami felveri az árukat, ergo többnyire csak a tehetősek tudják megfizetni. A múltban, a jelenben és a jövőben is.

A tehetősek meg MINDIG is egészségesebbek és hosszabb életűek voltak a szegényeknél. Egész egyszerűen azért, mert vagyonuknál fogva jóval stresszmentesebb, higiénikusabb, kellemesebb környezetben nőnek fel/élnek, nem szenvednek semmiben hiányt, és ha valami baj történik, akkor minden különösebb gond nélkül van pénz orvosra, gyógyszerre, gyógykezelésre.

120 éve a vörös hús és a fehér kenyér volt az egészséges. Meg a zsír. Pont azok, amik drága dolgok voltak, és a szegény tömegek nem jutottak hozzá, ők zöldségeket ettek (vagy épp éheztek és milyen "trendi" vékonyak voltak ugye..., betegre dolgozták magukat (nagyrészt fizikai munkával = rendszeres testmozgás...), meg barnára sütötte őket a nap, ami szintén stigma volt. És kik éltek tovább? A gazdagok.

Szóval ne áltassuk magunkat. A világ legegészségesebb dolga....a pénz.

szemétpasi 2017.08.21. 08:56:58

@midnightcoder2: A mozgás szerintem már elég jól bizonyított, hogy igen is használ. Amúgy te várod el a poster (vagy akárki) felelősségét a SAJÁT egészségedért?
Amúgy ok, tegyük fel, hogy a futás nem jó a cukorbaj ellen. De az biztos, hogy segít, hogy ne legyél egy zsíros böffencs, kocsonya izmozattal, segít, hogy a szervezeted a stresszt feldolgozza, növeli az oxigénszintet, javítja a mozgáskoordinációt és legalább kint vagy a természetben. Ergo mindenképpen nyersz vele.

Mr. Waszabi 2017.08.21. 09:01:06

Nekem momentán az ilyen hétfőreggeli jajmeghalunkmind cikkek nyomják fel a vércukromat. Nem lehetne, hogy ne stresszeld az embereket ilyen riogatással? Nem éppen jó hétindításnak.
Mondjuk pozitív megközelítés, ha inkább arról írsz, mit egyenek, hogyan, ha egészségesen akarnak. Egy próbát megér...

Peetee 2017.08.21. 09:34:13

Ostoba, demagóg cikk, felháborító!!! Senki nem úgy kezdi a reggelt, hogy felkel és nulla mozgással már a metrón is van, fáradtan álmosan, aztán megint hopp, időugrás egy péksütivel fellövi a Holdra a vércukorszintet. 1. A vércukorszint egy VÁLTOZÓ érték, tehát étkezés után megnő, az egész napos kirándulás végén meg alacsony értéket mutat!!! Továbbá, ha én (és sokan mások) reggel tornával kezd, aztán 30-40perc kutyaséta (séta, gyaloglás, mozgás, fizikai aktivitás, kis ugri-bugri, stb) utána még ~30perc beérni a melóba...akkor miért ne ehetnék meg 2órával ébredés után egy kurv@ kakaós csigát??? Ha Imre barátom fél délelőtt a teherautó alatt bújt és szerelt, 10-20kg súlyokat pakolt, akkor miért nem ehet ebédre egy jó bolgonai-t vagy éppen dióstésztát??? Miért lenne ez káros és jajj és jujj??? Igen, a blogger, aki a tegnap esti becigizés után 10órát aludt, kimászik délben az ágyból és minden fizikai aktivitása a laptop felnyitása...az ne zabáljon 5perccel ébredés után kakaóscsigát!!! De azt se felejtse el, hogy az átlagember NEM így éli az életét, nem mos-főz-takarít rá senki és dolgozniuk is kell, és nem a munka nem azt jelenti, hogy délben átküzdi magát az ágyból a kanapéra és összeollóz egy ilyen bugyuta - ostoba cikket. Felháborító szintű ostobaságokat olvastam. Kritikán aluli sületlenségek sorozata...

SD9 2017.08.21. 10:14:08

Jó a cikk. Teljes egészében, úgy, ahogy van. Ami kimaradt, az szerintem a rizs, krumpli. A kommenteket olvasva gyönyörűen látszik, hogy a laikusoknak fogalmuk sincs az egészséges táplálkozásról és úgy általában a cukorbetegségről. A cukorbetegek és az elhízottak arányának a növekedése is ezt mutatja. Erről ennyit.
Valaki írta (már nem akarom visszakeresni), hogy inzulinos cukorbeteg, kb. 40 éves és nincs a betegségének szövődménye. Nyugodj meg, majd lesz. Fiatal vagy még és erős a szervezeted, de a cukorbetegek ahogy idősödnek, nem sok jóra számíthatnak. Ezt akármelyik orvos megmondja.

odamondó 2017.08.21. 10:46:05

Jajne.

Ahogy korábban írták volt már ellenség a zsír a tojás a tej. Most jön a CH (

Miumiu 2017.08.21. 11:16:31

Biztos nagy befolyásoló a tényező az életmód, de sajnos a hajlam legalább ennyit számít. Én például úgy vagyok cukros, hogy világ életemben sportoltam, odafigyeltem az étkezésre és még az egyetemi éveim alatt sem volt rajtam soha 5 kilónál nagyobb súlyfelesleg.
Egyedül azt sajnálom, hogy gyümölcsöt nem ehetek annyit amennyit szeretnék, régen reggelire sokszor ettem zabkását gyümölccsel, vagy vacsorára görögdinnyét.
Ami a dietetikusnál meglepett: nem jó a fehér rizs és a jázmin rizs mert gyors a felszívódása, és a tej is elég durván megnyomja a vércukrot. A gyümölcsjoghurtról meg csak hiszi az ember, hogy egészséges.
Ami meg az üzletekben még jobban meglepett: gyakorlatilag minden hozzáadott cukorral készül. Találtam a kovászos uborkában, az üveges bolognai szószban és az néhány előre csomagolt sonkában.

Cheraups 2017.08.21. 11:51:53

10-ből hét igaz rám, folyamatosan. Ha ez a cikk igaz lenne, én már rég halott lennék. Élek, kutya bajom sincs.

zanzibar 2017.08.21. 11:53:24

Jó a cikk, csak nehéz szembenézni a valósággal.
Egy próbát ajánlok mindenkinek, aki kételkedik a benne foglaltakban:
Holnap reggel egye meg a következő reggelit: hagymás rántotta 2-3 tojásból / fő + egy szelet kenyér kísérőnek (lehet fehér kenyér is), mellé egy nagy csésze fekete tea citrommal, utána egy natúr joghurt (sima, nem gyümölcs, nem light) 1 kis kanál mézzel, és figyelje meg magát, hogy érzi magát déli 12-kor.
Holnapután legyen a reggeli 1 gyorspékséges kakaóscsiga + 1 doboz bolti kakaó, és szintén figyelje meg magát, hogy érzi magát déli 12-kor.
Utána lehet átgondolni a dolgokat, az eddigi életmódot.
Nem ér az, hogy nem szeretem a hagymát és a rántottát, meg nem reggelizem, felnőtt vagy, nagykorú, tökös gyerek, szóval egyszer nyomd le a torkodon mindkét változatot, figyeld meg a szervezetedet, és gondolkodj el azon, amit tapasztalsz.

Void Bunkoid 2017.08.21. 12:06:19

A másik kedvencem még a vegán meg indiai életmód meg anyámkínja, mert Prakash Guptacsandraszvámi címeres jógi és fakír is milyen fasza meg egészséges, és még soha nem volt orvosnál.

Persze, mert nem futja rá.

India amúgy is vicces vidék, szinte hetente röppen fel hír, hogy ott meglelték a világ legidősebb emberét, aki már 145 éves.

Aztán amikor egy valódi orvosi team megvizsgálja és megállapítja az illető korát, akkor mindig kiderül, hogy ezek a "szupercentenaristák" valójában a nagyszüleik okmányaival kamuzó, és a valódi korukhoz képest rettenetesen rotty állapotban levő késő hatvanas/kora hetvenes emebrek...

2017.08.21. 12:09:18

@Torz: ez az "idióta" rövidítés húsz éve már biztosan "divatban volt".

ysdfgadsg 2017.08.21. 12:16:00

@zanzibar:
A kettő között igen lényeges eltérés van, a másodikat inkább kihagyom..
Én Figuactiv-ot eszem, ez német, és finom. Egy kajával reggel7 órától ebédig simán kihúzom.

metax 2017.08.21. 14:28:22

Csak húúúúús és zőőőőődség...

sure_shot 2017.08.21. 14:33:15

Öcsém kijönnétek hozzánk a tanyára reggel 8-kor végetek lenne mint a botnak. Müzli bazmeg, az. Magot a baromfiak esznek maximum. Meg kakaóscsiga, meg a többi édes gyerekkaják. Szalona-kalbász-töpörtyű-sunka. Fél kila kenyér egybe. Hozzá rántotta 10 tojásból. Nem tudtok ti se dolgozni, se élni.

metax 2017.08.21. 14:35:05

@Peetee: Ehhez nem is kell mit hozzátenni. +1

báró Csekonics 2017.08.21. 15:20:19

@sure_shot: ébredés után közvetlenül egy feles 'hidegindítónak' van? Mert ha igen, akkor megyek! :-)

Ja, srácok, a daráZStésztát meg tényleg kerüljétek el, kuuurva csípős!

zanzibar 2017.08.21. 15:36:08

A Figuaktív nem táplálék, hanem de lux élelmiszeripari termék.
Aki fogyni szeretne / súlyt tartani / egészségügyi okból nem ehet meg bármit, az szakképzett / diplomás diatetikus, ne pedig élelmiszeripari ügynöktől kérjen táplálék összeállítási segítséget. Alapszabály, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszert kell enni ahhoz, hogy hosszútávon is egészségesek / szépek legyünk / maradjunk. Főzni szabad persze, de lehetőleg friss alapanyagból / mirelit alapanyagból esetleg, de nem élelmiszeripari félkész és kész termékből. Az adagok nagysága vonatkozásában is célszerű diatetikus segítségét kérni. Sokkoló, mikor az ember magától belövi a napi ebédadagját, majd az életkora / életmódja / mért alapanyagcseréje alapján a szakember megmondja, mennyit ehet egy-egy étkezésre. Általában az jön ki, hogy minimum 30 %-kal kevesebbet, mint amit gondolnál.

a.ilonka 2017.09.22. 13:46:44

nekem hasznos cikk volt (negatív komment ide vagy oda). kisfiamnál nemrég állapították meg az 1-es típusú diabéteszt, próbálunk alkalmazkodni az új helyzethez. kaptunk tájékoztatókat az étkezésről, de receptet nem sokat. ha tudtok, légyszi osszatok meg pár beváltat. egyébként minden jótanács jöhet! :)
süti beállítások módosítása