Apple Watch a cukorbetegség ellen
2015. április 19. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Apple Watch a cukorbetegség ellen

apple-event-0909-28.jpg

Nemrég jelent meg egy érdekes blogbejegyzés a folyamatos vércukormérés és az Apple Watch közötti "házasságról".

continuous_glucose_monitoring_on_apple_watch_watch_camp_a_blog_about_apple_watch.png

Április 24.-étől jön a Dexcom új IOS-es applikációja, amely a folyamatos vércukormérő (CGM- continuous glucose monitoring) eredményeit okostelefonra és Apple Watch-ra is megjeleníti.

Elő sem kell vennünk majd a telefont, hanem a fancy almás óránkon is pontosan követhetjük, éppen hogyan áll a vércukorszintünk. Ez a diszkrimináció ellen is tökéletesen felveszi a fegyvert, természetesen azoknak, akik az eszközöket meg tudják engedni maguknak, ugyanis Magyarországon sem a Dexcomos szenzort, sem a Dexcomos készüléket nem küldözgeti cukorbetegeknek alanyi jogon a TB. Aki használni szeretné, annak súlyos százezreket kell éves szinten rákölteni. 

Vagyis akár mondhatnánk rá, hogy ez egy diabétesz elleni rasszizmus, de mivel nem az, ezért minimum diszkrimináció.

Ennek a "rendszernek" a használatához tehát szükségünk van beszerezni a Dexcom készüléket, a szenzort, amit a testünkre kell felhelyezni, és cserélni a megadott időközönként (10-14 nap), valamint az okosórát vagy okostelefont. Az okosóra vagy okostelefon vezeték nélküli kapcsolatban van a testünkön lévő szenzorral, és 5 percenként kapja a szövetközti vércukorértékünket, amivel mi láthatjuk az emelkedést, stagnálást vagy süllyedést.

Miért a Dexcom? Azért, mert az FDA a Dexcom cégnek engedélyezte a vércukorértékek Apple/okostelefonra való átküldését. Komoly szabályozási protokoll áll itt a háttérben.

Folyamatos vércukormérő szenzor nélkül egy inzulinnal kezelt cukorbeteg körülbelül olyan helyzetben van, mintha valakinek állandóan monitoroznia kéne, hogy a vérében van-e elegendő oxigén, nehogy megfulladjon.

És ezt csak akkor tudja megtenni a szenzor nélkül, ha a hagyományos vércukormérővel mér, de az csak egy adott időpillanat értékét mutatja meg, a többit magának kell saccolnia. A saccolás pedig nem biztos hogy sikeres.

Ezzel az élet minden területén hátrányba kerül a cukorbeteg. Nyugati országokban (pl. Svédország) a folyamatos vércukormérő készülék és szenzor is jár az 1-es típusú diabéteszeseknek!

apple-watch-new2.png

További előnye ennek a szenzor - Apple Watch házasításnak, hogy túl alacsony, illetve túl magas vércukorszintnél az óra tud figyelmeztetni rezgéssel és hanggal, így az alacsony cukorszint miatti ájulások nagy százalékban kiküszöbölhetőek. Szülők számára is azonnal jelezhetővé válnak a cukorbeteg kisgyermek rosszullétei, például alvás közben. 

Elérhetőségeinken kereshettek minket, írhattok véleményt vagy feed-backet!

idbhungary@gmail.com

facebook

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

 

 

 

 

Legújabb cikkünk: E-páciensek a magyar E-Health konferencián

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr647381376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cipó99 2015.04.20. 07:42:02

Mi jobban teljesítünk, mint a "Nyugati országokban (pl. Svédország)"!
Mi meg tudjuk fizetni?!

tarara 2015.04.20. 09:12:30

@Cipó99: Ez nem kötlezettséged, hanem lehetőséged. Élhetsz vele, ha keményen dolgozó ember vagy, és munkádat el tudod ismertetni, nem egy vagy a millióból, akit két parc alatt lehet másik mókavállalóval helyettesíteni, ha beadod az unalmast.

Ha olyan munkát tudsz nyújtani, ami mögötti tudás megszerzéséért nem csak sokat güriztél, de addig serénykedtél, amíg egy-egy speciális területre bedolgoztad magas, és mindig tudsz újítani, amikor az adott niche már kifulladt, akkor neked is lesz pénzed rá az azott jövedelmedből, nem sóvárogsz állami támogatás után.
Ezt az országot olyanok lehetetlenítik el, mint te, akik az államtól várják a kifogástalan és ingyenes termékeket, szolgáltatásokat.

eßemfaßom meg áll 2015.04.20. 09:20:33

almaóra nélkül az élet maga a halál

zzsuzsanna 2015.04.20. 09:34:01

addig is ez jó lenne, ha Mo-n kapható lenne: egy hypoérzékelő óra
www.mikrolink.it/prodotti-per-il-diabete/hypoband.html

randomuser1 2015.04.20. 09:47:21

@tarara: úgy érted, idehaza kb tíz ember köll keressen annyit, hogy ki tudja fizetni?
ez azért túlzás, havi 60 ropiból megvan a szenzor, és ennyit sok ember kipakol nagyobb hülyeségekre is :)

Cipó99 2015.04.20. 16:34:01

@tarara: Szeretnélek tájékoztatni, hogy a cukorbetegek többsége nem a felső tízezerből kerül ki! Ez a betegség nem tudja, hogy neki válogatni kellene. Én közel 40 évi munkám után nem kapok annyi nyugdíjat, hogy meg tudjam venni ezt a készüléket! Tudod, ennyi idő alatt azért volt ám TB fizetés is! Szerinted a svéd nem keres annyit, hogy megvegye? Azért mennek ki tőlünk is hozzájuk dolgozni?!
Mint írtam, nem politizálok, de úgy látom, hogy te igen, gondolom az EÜM /egészségpolitika, minőségfejlesztés, patológia/, ez a szakterületed. Nagyon sokszor hipóztam, s a roham mentő költsége sem kevés, a vércukormérő nagyban segít ebben. A legutolsó HgA1C 5,5.
Ha te cukorbeteg vagy, akkor örülj, hogy te meg tudod venni ezt a készüléket! Egyébként pedig ha az vagy, ha nem ne degradáljad azt, aki nem tudja megvenni, kb. 90%!

vargabor 2015.04.29. 19:52:46

Használtam - 3 hétre béreltem Descom készüléket és szenzort. Szenzor vásárlása esetén, van lehetőségem az Iphone 4 telefonomon követni 5 percenként a vc. értékemet ?

nemehetem.hu 2015.05.05. 22:16:51

Kérdésem: miben más az inzulinpumpa+szenzor kombó? Az is mutatja a grafikont és rezeg, ha alacsony v magas a cukrom, sőt, le is állítja az inzulint hypo közelében.

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2015.05.06. 20:41:09

Igazából itt annyi az új, hogy tudod okostelefonon követni a vércukorérékeket! Vagy apple watch, vagy iphone, de biztos kompatibilissé tehető androidra is ,mondjuk samsung okosóra és telefon!

Ez egy lehetőség, állami támogatás biztos nincs az okosórára. A szenzorra és a szenzor leolvasására alkalmas készülékre pedig lehetne, de ehhez olyan érdekvédelmi szervezet (lásd betegegyesület) szükséges, akinek adnak a szavára, tárgyalóképes a kormánnyal, széles támogatottságot tud maga mögött. Ezek nélkül ilyen előnyöket nem lehet kiharcolni!

anothernick 2015.05.23. 21:53:41

Kedves Mindenki! Jól látom, hogy az adó és a vevő egység összesen 440ezer ft-ba kerül és egy szenzor az még 25e, ami 7 napra jó? tud vki más rendszerről, ami ugyanezt tudja? kisgyereknek kellene. van az a pénz, amit kifizetünk, de ez havi szinten csak a szenzor 100e ft... az egyszeri ktg-et még kiizzadjuk magunkból, de a szenzor állandó magas ktg-et jelent.

randomuser1 2015.05.23. 22:19:38

@anothernick: sztem a mai szinten nincs értelem a CGM-nek, amúgy én medtronics-os vok, annál havi ötven pénzből megáll, próbáltam is, de megefelelő runittal, arányaiban nézve....nem ad sok pluszt.
süti beállítások módosítása