Magyar ifjúsági diabétesz vezetők Hollandiában
2015. július 28. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

Magyar ifjúsági diabétesz vezetők Hollandiában

Idén is megrendezték az Európai Ifjúsági Diabétesz Vezetői Tábort, aminek ezúttal a hollandiai Arnhem adott otthont. A tábort az IDF Europe szervezet hívja életre minden évben. Azok a 30 év alatti diabétesszel élő fiatalok jelentkezhetnek résztvevőknek, akik országukban önkéntes tevékenységet végeznek saját diabétesz szervezetükön belül, és ezen munkáik írásban közölt referenciájávál lehetőség nyílik számukra pályázni, hogy hazájukat képviseljék a nyári vezetőképzésen. Idén több, mint 20 különböző országból érkeztek a résztvevők.

A helszínválasztás idén azért esett Arnhemre, mivel a holland Bas van de Goor alapítvány is támogatta a szervezést, aminek a Papendal Hotel és Konferenciaközpont az egyik székhelye. A holland olimpiai bajnok, illetve szintén diabéteszes Bas van de Goor személyesen is ellátogatott sporteseményt és motivációs előadást tartani. A Pappendal Hotel pedig a holland olimpiai csapatnak is a székhelye, a falak tele vannak a londoni olimpia és korábbi sportesemények sikereinek fényképeivel.

Idén a tavalyihoz hasonlóan szintén volt magyar résztvevője a tábornak Ádám személyében, akinek az élménybeszámolójával bővíteni fogjuk majd ezt a cikket. Tavaly Horvátországban Karolinával voltunk magyar résztvevők.

img_0961.JPG

Az IDB másik önkéntesével, Ádámmal a holland olimpiai bázison 

A tavalyi táborban alapított ifjúsági diabéteszes ernyőszervezetnek (Diabetes Youth Advocates Europe - DYA Europe) elnökségi tagjaként pedig én is meghívást kaptam előadást illetve workshopot tartani. A szervezők mind a 4 elnökségi tagunkat meghívták (Jaivir- Egyesült Királyság, Matthijs- Hollandia, Christopher- Málta illetve jómagam- Magyarország), viszont Christopher egyéb teendői miatt sajnos személyesen nem tudott eljönni.

A képre kattintva elérhető a galéria

Az utazás szervezése már egy hónappal az esemény előtt elkezdődött, illetve a 77 Elektronika Kft. támogatta a kiutazásomat, amit ezúton is nagyon köszönök!

Hollandiában rendkívül hideg, szeles és esős időjárás fogadott, ami az itthoni 35 fokkal szemben előkényszerítette a pulóver - hosszúnadrág kombót a táskám aljából. Itt egyből találkoztam több szervezővel is, illetve az IDF Europe elnökségének pár tagjával, valamint a kollégáimmal (Jaivir - Egyesült Királyság, Matthijs - Hollandia), de ne feledkezzünk meg Ádámról sem, akinek a pályázatában hangsúlyos szerepe volt az Ifjúsági Diabétesz Blog - IDB által folytatott projekteknek, például az FC. DiaBeaters focicsapatban való részvételnek. 

A tábori résztvevők hétfőtől szombatig vehettek részt reggeltől késő délutánig előadásokon, workshopokon (itt nekik is aktívnak kellett lenniük és különböző feladatokat kisebb csoportokban megoldaniuk), valamint minden nap sor került sportfeladatokra. A sport beleintegrálása a napi programba nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy kicsit kinyújtozzanak a szoros és hosszú előadásprogramok között, valamint a vércukorszintjükre is ráedzenek.

A DYA Europe workshopunkra szerdán került sor.

Az előadás során megosztottuk a többiekkel a tapasztalatainkat, amit az elmúlt 1 év során szereztünk:

Az elején nagy motivációval estünk neki a közös munkának, annak ellenére hogy különböző országokban laktunk, volt, aki ráadásul másik időzónában.

Később szembesültünk nehézségekkel, volt olyan is, amikor nem egyeztek a véleményeink a jövőt illetően. Ennek ellenére a tavaly nyári közös munka kezdetétől számítva szinte minden héten átlagosan 1 órát beszéltünk egymással Skypeon. Megismertük egymást, sokat terveztünk, projekteket vezettünk, vagy éppen a saját országunkban történt eseményekről számoltunk be. A beszélgetések értelemszerűen angolul zajlottak, és egy idő után meg kellett osztanunk a feladatokat egymás között. Ennek következményeként van, aki a design és képi elemek feladataiért, van, aki a hivatalos dokumentumok összeállításáért és van, aki a közösségi média információval való ellátásért felelős. Beszéltünk arról is, hogy egyénileg is rengeteg eseményre sikerült a DYA Europe, illetve a közös nemzetközi kooperációnk hírét elvinni, legyen szó akár a tavalyi DiaEuro Balatonfüredi megnyitójától az angliai Diabetes UK éves kongresszusáig, vagy a  máltai Egészségügyi Államtitkárral való találkozásig. Sok pozitív visszajelzést kaptunk és kapunk jelenleg is, és sok felkéréssel számolhatunk a jövőben. A kooperációnk sikeresnek mondható, egy úgynevezett toolkitet is vittünk az előadásra, aminek az a lényege, hogy egy projektötlet leírása és végrehajtásának lépései szerepelnek benne, amely hamarosan hivatalosan is felkerül a DYA Europe blogjára. A toolkit megismerése segítséget nyújt bárki számára ahhoz, hogy a saját országában végre tudja hajtani. A DYA Europe feladata pedig, hogy ehhez segítséget nyújtson, ami elsősorban szakmai. Közelebb hozzuk a sikeres projekteket más országok önkéntesei és közösségei számára, illetve a felmerülő problémákban nyújtunk asszisztenciát.

 

A DYA Europe 2014-es kampányvideója, a #special1s is levetítésre került a táborban

Az időnk második felében pedig azoknak a fiatal diabéteszes hírnököknek a videóüzenetét játszottuk le, akikkel folyamatosan kapcsolatban állunk és együtt dolgozunk (több mint 15 ország ifjúsági diabéteszes szervezetével állunk partneri viszonyban Európában). Többek között Karolina (tavalyi másik magyar tábori résztvevő) is küldött egy motivációs üzenetet.

Az előadásunk után következett a workshop, ahol az 5 különböző csoport más-más feladatokat kapott. Videóprojekt, nemzetközi kooperáció, diabéteszes esemény szervezése. Mindenki nagyon ügyes volt, sok elképesztően jó ötletet megismertünk.

Összességében nagyon élveztük a lehetőséget, és a jövőben biztosak vagyunk benne hogy még több fiatal tud hozzánk csatlakozni, és egyre erősebb képviseletté tudunk válni európai szinten.

A jövőben 2 fontos ágon is tudjuk a magyar fiatal diabéteszeseket képviselni. Az egyik a EUPATI kurzuson (European Patients' Academy on Therapeutic Innovation) való részvételi lehetőség, amelyre szeptembertől fogok tudni "járni". Ez egy 15 hónapos részben online, részben pedig Barcelonában sorra kerülő face-to-face páciens vezetői képzés. Itt Magyarországot és a diabéteszes pácienseket fogom képviselni. A másik fontos lehetőség, hogy az év végén Vancouverben, Kanadában sorra kerülő IDF Diabétesz Világkonferencia, ami a világ egyik legnagyobb szakmai konferenciája több mint 10 ezer résztvevővel, valamint a konferenciát megelőző Young Leaders képzés. A Young Leaders képzésre több mint 200 fiatal közel ugyanennyi országból érkezik diabéteszes vezetőképzésre és szakmai tapasztalatcserére.

Mind a két fenti eseményre sikeresen pályáztam, és Magyarországról elsőként tudok a Young Leaders képzésben résztvenni.

A következő képekre kattintva kérdéseitekkel el tudtok minket érni, illetve emailt is küldhettek : idbhungary@gmail.com

A beszámolót készítette: Dr. Végh Dániel

10407761_778860098844713_7971725976432610864_n.jpg11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr837660198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása