10-ből 1 ember cukorbeteg, aki belép a fogorvoshoz!
2017. március 05. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

10-ből 1 ember cukorbeteg, aki belép a fogorvoshoz!


kepernyofoto_2017-03-09_21_23_46.pngFebruár elején Madridban rendezett szakértői fórumot a Nemzetközi Diabétesz Társaság (International Diabetes Federation) és az Európai Parodontológusok Szövetsége (European Federation of Periodontology) azért, hogy a cukorbeteg páciensek fogászati ellátásának nemzetközi irányelveit felfrissítsék.

A Február 19.-én és 20.-án tartott szakmai fórumon 15 vezető, diabétesz és fogorvos specialista találkozott, ahol egy pionír nemzetközi együttműködés keretében a legújabb összefüggéseket vitatták meg a cukorbetegség és a fogágybetegségek összefüggésével kapcsolatban.

A találkozón egy új, tudományos dokumentum kidolgozására került sor, amely konszenzus riport tartalmazza a cukorbetegség, mint krónikus megbetegedés szájüregre gyakorolt hatásait, valamint irányelveket fogalmaz meg a fogorvosoknak, diabetológusoknak és a betegeknek.

Ezen irányelvek segítenek a cukorbeteg páciensek fogászati kezelésének lépéseit rendszerezni, mik azok a tényezők, amire mindenkinek oda kell figyelnie! Ezen betegek fogászati ellátása szoros együttműködésben kell  hogy megtörténjen a diabetológus kezelőorvossal, és a betegnek lehetőségei szerint törekednie kell a jobb vércukorszint és a megfelelő szájhigiéniéne fenntartására. Meg kell értenie, hogy a tartósan elhanyagolt vércukorszint szájüregi mellékhatásai komoly problémákat tudnak okozni egészségügyi, valamint financiális szempontból is.


 

 

A Madridi találkozó legfontosabb megállapításai:

• Parodontitisz (súlyos fogágybetegség) esetén magasabb az esély a prediabétesz és 2-es típusú diabétesz kialakulására.

• A legfrissebb vizsgálatok kapcsolatot mutatnak az elhanyagolt vércukorszinttel rendelkező cukorbetegek és  a prediabétesszel élők parodontális mikrobiomja között.

•  A fogágybetegség hatással lehet a cukorbetegség metabolikus állapotára.

• A cukorbetegség jobb beállítása segíti a szájüregi mellékhatások és fogágybetegségek szövődményeinek megelőzését, ezáltal jobb kontrollt biztosít. Az új iránymutatások segítik a cukorbetegséggel élők szájüregi egészség edukációját: a kezeletlen cukorbetegség hajlamosít a fogágybetegségre, hosszú távon pedig megemeli a kardiovaszkuláris megbetegedések és vesekárosodás esélyét.

• A cukorbetegséggel élők fogágybetegségre kapott fogorvosi terápiája pozitívan befolyásolhatja a metabolikus kontrollt és a komplikációk elleni harcot.

 

A Perio- Diabetes fórum két szakmai vezetője Prof. Mariano Sanz (EFP, Spanyolország) és Prof Antonio Ceriello (IDF, Olaszország) voltak.

A fórum további szakértői:

Prof Iain Chapel (Anglia), Prof Juan Blanco (Spanyolország), Prof Filippo Graziani (Olaszország), Prof Søren Jepsen (Németország), Prof Phoebus Madianos (Görögország),  Prof Lior Shapira (Izrael). Prof Maurizio Tonetti (Olaszország) Dr Manu Mathur (India), Prof Ryan Demmer (USA), Dr Eduard Montanya (Spanyolország), Dr Luca Lione (Olaszország), Dr Végh Dániel (Magyarország) és Prof Martin Buysschaert (Belgium).

A Sunstar cég és a Spanyol Parodontológusok Társasága (SEPA) is képviseltette magát a fórumon.

16797829_10155221208553738_1482617937727525480_o-3_1.jpg

Az eseményen megfogalmazásra kerültek ajánlások a fogorvosoknak, a diabetológusoknak és a betegeknek:  milyen irányelvek szerint szükséges a cukorbetegek ellátása, milyen szájüregi betegségekre vagyunk hajlamosabbak, illetve milyen előkészületek szükségesek az ellátásunk során!

Az eseményről készült hivatalos dokumentumokat rövidesen közzéteszik!

Bővebben az alábbi linken olvashat: http://www.efp.org/newsupdate/perio-diabetes-workshop-2017-links-perio/

Írta:

Dr. Végh Dániel - Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika

Ifjúsági Diabétesz Blog

kepernyofoto_2017-03-01_12_50_02.png

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3312314083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása