1,6 millió magyar napja! Mi ez? WDD
2014. november 14. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

1,6 millió magyar napja! Mi ez? WDD

November 14., Péntek. Nemzetközi Diabétesz Világnap (=World Diabetes Day)!

Tények: Magyarországon körülbelül 800.000 diagnosztizált diabéteszes (=cukorbeteg) ember él, és körülbelül ugyanilyen mennyiségű ember szenved szénhidrát anyagcsere betegségben. Ez 1,6 millió magyar ember. Megdöbbentő.

A magyar diabétesz helyzetét ifjú korunk ellenére jól látjuk, tudjuk hogy sokkal jobban kellene az információt a páciensekhez eljutattni, mint a jelenlegi helyzetben ez valójában így van, mivel mi is ezzel élünk együtt.

Most akkor mivan?

Az idei év nemzetközi kampányszövege, hogy mindenki saját magáért felelős! És ez így is van, hiába hibáztatunk mást hogy nem mondta el rendesen, és 25 a vércukrom, ez nem teljesen igaz. Mindenki saját magáért felelős, a vércukorszinted nem fogja megkérdezni tőled hogy most miért ettél a mekiben, miért fehér rizst ettél, miért nassolsz.

Senkit nem érdekelnek a kifogások, hogy most ezért nem tudtam rá figyelni, most azért nem tudtam rá figyelni, meló, iskola, szakítás, rossz nap, jó nap, esik, fúj, nincs kedvem, ma depressziós vagyok, vagy éppen hisztis. A mellékhatások, amiket a rossz vércukorszinted okoz, nem holnap fognak kijönni, hanem 10-15 év múlva. Egyszer csak elkezd romlani a szemed, a vesefunkcióid rosszak. Extrém példa amit elrettentésnek szoktunk mondani nem jól beállított vércukorszintű fiataloknak, akiken segíteni szeretnénk a közösségünkben.  

"Nem az a baj, hogy 15 év múlva vesedialízisen ülsz majd, hanem az, hogy nem fogod látni a dializálógépet ami melletted van, mert a látásodat is tönkrevágtad!"

 

Mik befolyásolnak? 3-as típusú diabétesz, avagy a család, barátok!

Sajnos nem mindenki indul egyenlő feltételekkel. A diabétesz egy teljes munkaidős állás. 24/7, az év minden napján, bármi történik. Nincs szabadság, és fizetést se kapsz. Lehúznak, ahol tudnak, kőkemény munkatábor, ahol csak akkor fogsz boldogulni, ha jól kijössz a főnököddel, aki szintén egy meghatározott szabályrendszer szerint utasítgat téged!

EZ A FŐNÖK PEDIG TE VAGY!

Barátok- olyan emberekkel kell barátkoznod, akik elfogadnak úgy, ahogy vagy, és ha baj van, akkor tudják mit kell tenni

Család- talán a legfontosabb. Mindenki onnan indul ahonnan. A környezetünk legfontosabb pillére a család. Ha a család segít neked betartani a játékszabályokat, könnyebb lesz minden. Sajnos nem mindenhol figyelnek erre oda

Munkahely- te is figyelj oda, de nem diszkriminálhatnak. Ha nem tartod be a vércukorszintedet, nem állitod be jól, sokszor vagy rosszul, nem törődsz magaddal, az csakis a te hibád. Tudnod kell a határaidat. Tudnod kell hogy mennyi lesz a vércukorszinted, kell nálad lenni cukornak, szénhidrátnak, mérőnek, hypokitnek, pennek. MINDENNEK. Hogy lehetne egy munkahelytől elvárni az egyenlő feltételeket, ha te nem figyelsz oda magadra. Ha mindent betartasz, akkor a jog melletted áll. 21.század. Elfogadunk mindenkit, legyen szó nemről, rasszról, akkor ez a diabétesszel hatványozottan így van.

A saját magad diabétesz mestere vagy!

4-es típusú diabétesz

Közéleti személyek, politikusok, népszerű emberek, akik törődnek a diabétesszel!

Itt bemutatunk nektek pár próbálkozást!

Nyár óta sok minden történt a Blogunkkal, ami már Mozgalom is egyben. Két közösséget alapítottunk meg, az egyik a Diabetes Youth Advocates Europe, a másik az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom.

1. Diabetes Youth Advocates Europe (DYA Europe)

Fiatal diabéteszesek nemzetközi szövetsége, virtuális közösség. Támogatunk helyi diabétesz projekteket, illetve segítünk azoknak az egyéneknek, akik mikro-tól kezdve egészen grandissziózus projekteket szeretnének megvalósítani. A támogatást értsd stratégiák, információk, példák átadására. Teljesen önkéntes a tevékenységünk, négyen vagyunk benne projektvezetők (1 angol, 1 máltai, 1 holland és 1 magyar srác), 24 tagunk van 22 országból, az IDF Europe támogat minket webhelyreklám lehetőséggel

http://www.idf.org/diabetes-youth-advocates-europe

Létrehoztunk egy videót, #special1s, ami a nehézségeinket mutatja be, de ugyanakkor emócionális támogatást ad mindenkinek, aki velünk egy cipőben jár, NEM VAGY EGYEDÜL :)

 

Próbálkoztunk ezt megosztatni a médiában, több kevesebb sikerrel.

@dajcstomi Deutsch Tamás   dajcstomi    Twitter.png

Deutsch Tamás on Twitter   Great  https   t.co f4bD1bW3ne .png

 

 

Navracsics Tibor sajnos nem válaszolt, pedig Ő EU-s Ifjúsági Biztos is, remélem végre kap egy titkárt aki kezeli a Twitterét és az email címét, mert nem szép dolog nem válaszolni vagy reagálni!

 

Magyar Projektjeink (IDB - Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom)

1. FC. DiaBeaters

Szerettünk volna elindítani valamit, ami sikeres lehet, és több embert kimozdít a komfortzónájából. FOCICSAPAT. Kellett keresnünk 10 embert, aki szeret focizni, és hajlandó emiatt minden héten ÖRÖMMEL eljönni játszani. Nagyjából egy hét alatt meg is voltunk, úgyhogy az IDB első projektje, az FC. DiaBeaters nevű csapat elindulhatott.

Nem az volt a lényeg hogy rommá nyerjük magunkat, bár ez kis híján sikerült, hanem hogy minden héten összejöjjünk egyet mozogni, és esetleg több embert inspirálni a mozgásra. Mind a 10 játékos diabéteszes, van 1-es, 2-es, 18 éves és 50 feletti is. Aki szeretett volna, jöhetett. Mindenki magának állja a nevezési díjat, a Budapesti Futsal Liga szervezőivel pedig kiváló kapcsolatot tudtunk kiépíteni, látatlanul egyből segítettek nekünk a nevezésben, illetve abban, hogy a rengeteg jelentkező csapat ellenére abban a bajnokságban indulhassunk, ahol jobb a pálya, és könnyeben elérhető mindenkinek.

 

 

 

A csapatba nevezéseket továbbra is fogadunk, februártól több csapatot indítunk terveink szerint! Ha diabéteszes vagy és focizni szeretnél Budapesten, jelentkezz!

https://docs.google.com/forms/d/1Oiajb6KKdkGLqwtPwpBm_a9I3hmveCla0VuIoLYEKJg/viewform?c=0&w=1

2. Egészségesszáj projekt

Diabétesz klubokban és a Diabétesz Világnapon a diabéteszes embereket érintő szájüregi betegségekről, illetve a szájüregi higiénie fenntartásának fontosságáról és eszközeiről (szájápolási eszközök, fogmosási technika és miegymás) tartunk előadást. (Végzős fogorvostanhallgatók tartják, a Semmelweis Egyetem által lektorált irányelvek szerint )

Időpontok:

Győr - 2014.11.14. péntek, Győr-Moson-Sopron Megyei Diabétesz Egyesület, Győri Világnap, 15:00, Petz Kórház előadóterem

Budapest- 2014.11.15. szombat, Cukorbetegek Budapesti Egyesülete, Budapesti Világnap, 14:10, Lurdy Ház

Budapest- Bloggertalálkozó, 2014.11.16. vasárnap, 10:30, Egy Csepp Figyelem Alapítvány Világnap, Syma Csarnok

FACEBOOK: IDBHUNGARY

TWITTER: @idbhungary

Email címünk: idbhungary@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr716895671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása