5 fő szabály, amire egy cukorbetegnek figyelnie kell
2017. augusztus 18. írta: Ifjúsági Diabétesz Blog

5 fő szabály, amire egy cukorbetegnek figyelnie kell

Cukorbetegként az ember élete a szabályok és a diéta körül forog, nem is beszélve az állandó vizsgálatokról, valamint a stresszről - ami részben abból adódik, hogy meg tudunk-e felelni a normális vércukorszintnek.

Legyen szó 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről, van pár alapszabály, melyek betartása segít bennünket illetve vércukorszintünket a mindennapjainkban. 

Az 5 fő alapszabály:

 

1. Mindig legyen nálunk a gyógyszerünk!

Bármikor adódhat olyan helyzet a nap során, amikor felmegy vagy nagyon leesik a vércukorszintünk. Egy ügyes cukorbeteg már apró jelekből tud következtetni illetve kalkulálni hol járhat a vércukra, de sokszor szükség van ezt vércukormérő készülékkel is leellenőrizni, ne hagyjuk otthon!

150423_ze6ue_unepremiere_insuline_intell_sn635.jpg

2. Tervezzük meg a napunkat, és ennek megfelelően készítsük össze a csomagunkat.

Bármikor adódhat a napunkban változás, amikor is a korábban beadott inzulinunk már soknak bizonyul - korrigálni kell szénhidráttal, - ezért mindig legyen nálunk gyorsan felszívódó CH (például szőlőcukor, dobozos gyümölcslé, gyümölcs vagy csoki) és egy szendvics (lehetőleg teljes kiőrlésű, lassú felszívódású szénhidráttartalmú) .

image_1.jpg

3. Igyunk mindig elegendő folyadékot

Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ami a nyári hónapokban még fontosabb. A víz a legjobb hűsítő, amellett hogy nem emeli a vércukorszintünket, a szomjunkat is ez oltja a legjobban.

Legyen nálunk mindig valamilyen CH - tartalmú folyadék is.

juice-and-water-new.jpg

4. Munkahelyünkön, ismerőseinknek magyarázzuk el, mit kell tenni ha vészhelyzet adódna.

Sokan pánikba esnek, ha egy ember rosszul lesz, esetleg elájul. Azt is sokan hiszik, ha egy cukorbeteg rosszul lesz vagy elájul, akkor inzulint kell adni neki! NEM!

El kell mondani a közvetlen környezetünkben lévő embereknek, hogy először mérjenek vércukorszintet ha rosszul vagyunk és mi már nem tudunk. Ha még eszméletünknél vagyunk és "hipózunk" (nagyon leesik a vércukorszint) akkor itassanak velünk cukros folyadékot. 

Ha már elájultunk, akkor ne próbáljanak a szánkba tenni semmit, hiszen könnyen leaspirálhatjuk a tüdőnkbe, hívják a mentőt azonnal, illetve ha van nálunk Glucagon Kit, akkor azt kell használnia a segítőnek amíg a mentő megérkezik. 

diabetes-emergency-sugarcare_in.png

5. Rendszeresen járjunk el kezelőorvosunkhoz

A lehető legfontosabb az orvosunkkal való rendszeres találkozás, az eredményeink bemutatása, átbeszélése, esetlegesen a gyógyszerelésünk módosítása. Minden változtatásról kérjük ki a kezelőorvosunk (diabetológus szakorvos) véleményét, és kövessük az utasításait! 

Vegyünk részt betegedukációs programokon, és tudjunk meg minél többet a betegségünkről. 

 epo-physician-network-3.png

Ezen szabályokat betartva csökkenthetjük az esélyét annak, hogy nem várt helyzetbe kerüljünk!

További információért látogassatok el a facebook oldalunkra: Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom

11040056_10203562520415718_1476794811_n_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idbhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4412758950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.18. 20:29:01

Tablettás (metformin esetében biztosan) nem nagy baj, ha akár egy egész napon át nem szedi a gyógyszert.
Mentő... mire kiérnek egy hypotól eszméletét vesztett beteghez, addigra kész az agykárosodás. :(
süti beállítások módosítása